23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

O femeie în vârstă de 30 de ani din Japonia, care a primit diagnosticul de infertilitate, a adus pe lume recent un copil sănătos în urma unui tratament experimental împotriva infertilităţii, conform LiveScience.
Femeia nu mai avea menstruaţie regulată din cauza unei condiţii medicale denumite insuficienţă ovariană primară, stare în care ovarele nu produc un nivel suficient de estrogen şi nu eliberează în mod regulat ovule. Cercetătorii au îndepărtat un ovar, l-au tratat în afara organismului şi apoi l-au reimplantat. Acest tratament a stimulat producţia de foliculi, structuri care înconjoară ovulele în devenire. Apoi, cercetătorii au adunat ovule ale pacientei şi le-au fertilizat în condiţii de laborator cu sperma soţului acesteia. Embrionii rezultaţi au fost transplantaţi femeii, care a născut după 37 de săptămâni de sarcină.
Acest tratament nu va da însă roade pentru toate femeile cu insuficienţă ovariană primară, iar deocamdată are o rată de succes destul de scăzută, conform medicilor. Doar 5 dintre cele 13 femei care au primit acest tratament au produs ovule viabile, iar dintre acestea doar două au rămas gravide.
Deşi mai este nevoie de cercetare în domeniu, oamenii de ştiinţă sunt optimişti că acest tratament va putea să le ajute să nască pe femeile cu insuficienţă ovariană primară dar şi cu alte tipuri de menopauze premature, aşa cum este menopauza provocată de tratamentul oncologic.
Cercetătorii care au realizat acest tratament provin de la Universitatea Stanford din Palo Alto, California şi de la Şcoala de Medicină a Universităţii St. Marianna din Kawasaki, Japonia. Conform acestora, vor mai trece câţiva ani până la folosirea acestui tratament în afara cadrului experimental.
Femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor folosi în timpul vieţii, însă acestea trebuie să se maturizeze în interiorul foliculilor. De obicei câte un folicul se maturizează în fiecare lună şi eliberează un ovul.


Aproximativ 1% dintre femeile aflate la maturitate reproductivă suferă de insuficienţă ovariană primară. Acest lucru este de multe ori necunoscut, dar poate fi provocat de probleme ale foliculilor. Deşi femeile care suferă de această problemă pot rămâne, în cazuri rare, însărcinate, de obicei ele pot avea copii doar dacă li se donează ovule, conform oamenilor de ştiinţă.
Înaintea acestui experiment cercetătorii au demonstrat că prin blocarea unei anumite căi celulare, denumită calea PTEN, pot fi stimulaţi foliculii inactivi din ovarele de şoareci, dar şi de oameni, să producă ovule.
În noul studiu cercetătorii au folosit o tehnică care a fost folosită în trecut pentru a stimula foliculii. Această tehnică denumită fragmentare ovariană implică segmentarea ovarului în mai multe bucăţi. Oamenii de ştiinţă au descoperit că în urma combinării fragmentării ovariene cu tratamentul pentru blocarea căii PTEN au fost activaţi mult mai mulţi foliculi decât în cazul folosirii fiecărui tratament separat.
După ce au operat aceste două tratamente pe ovarele recoltate, mici bucăţi din ovare au fost transplantate în apropierea trompelor uterine. Femeile trebuie să urmeze, de asemenea, şi o medicaţie pentru stimularea activării foliculare.
Acest studiu este prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.


Articole înrudite