Noi speranţe în tratarea bolilor cauzate de „super-bacterii”

Duminică, 28 Februarie 2016 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetători britanici de la Universitatea East Anglia au descoperit mecanismul prin care bacteriile rezistente la antibiotice îşi construiesc şi menţin în jurul lor un zid de apărare impenetrabil, anunţ care deschide calea şi oferă noi speranţe privind dezvoltarea de noi medicamente care să poată ataca acest sistem defensiv al „super-bacteriilor”, devenite o ameninţare pentru viitorul medicinei.
În ultimele decenii, bacteriile foarte rezistente şi periculoase cum ar fi MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilină) sau Clostridium difficile s-au transformat într-o ameninţare globală, în timp ce infecţiile cu anumite tulpini au făcut ca tuberculoza sau gonoreea să devină netratabile.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat deja că o serie de antibiotice ar putea deveni inutile în acest secol, pacienţii fiind expuşi unui risc crescând de infecţii mortale.
Cercetătorii care au publicat astăzi studiul în revista „Nature” spun că descoperirea mecanismului de apărare al super-bacteriilor îi aduce mult mai aproape de rezolvarea problemei rezistenţei la antibiotice, fiind deschisă calea spre elaborarea de noi tratamente menite mai curând să slăbească sistemele de apărare decât să atace bacteriile în mod direct. Pe viitor, acestea ar putea fi împiedicate chiar să dezvolte rezistenţa la medicamente, au mai declarat ei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu