23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mâncarea condimentată reduce riscul de moarte prematură
Mâncarea condimentată reduce riscul de moarte prematură

Consumul regulat de hrană condimentată ar proteja împotriva unei serii de boli şi ar reduce riscul decesului prematur, se arată într-un studiu al unei echipe de cercetători chinezi pe marginea obiceiurilor alimentare ale aproximativ o jumătate de milion de persoane, relatează passionsante.be.

Vastul grup de persoane a fost monitorizat timp de câţiva ani, rezultând că acele persoane care mănâncă aproape zilnic mâncare condimentată trăiesc în medie mai mult decât cei care nu mănâncă aproape niciodată condimentat. Riscul de deces prematur scade cu 14% la acele persoane care mănâncă mâncare condimentată. Efectul este şi mai accentuat atunci când nu se consumă alcool, ci se preferă apa sau ceaiul.

Potrivit cercetătorilor, capsaicina din ardei ar avea proprietăţi anti-inflamatorii şi antioxidante, asigurând astfel o anumită protecţie împotriva bolilor respiratorii şi cardiovasculare, precum şi a cancerului. Studiul are însă limite evidente: nu au fost luate în calcul celelalte obiceiuri alimentare şi modul de viaţă al persoanelor. Însă se poate spune că un consum regulat de mâncare condimentată ar putea fi semnul unui comportament general mai sănătos şi că asocierea cu longevitatea s-ar putea explica în acest fel.

Autorii studiului apreciază însă că mâncarea condimentată în sine ar juca un rol semnificativ în prelungirea duratei vieţii, încheie passionsante.be.


Articole înrudite