Pe parcursul lunii ianuarie, mulţi oameni preiau provocarea lui „ianuarie uscat”, care constă în a nu bea nici cea mai mică picătură de alcool timp de o lună. Dacă unii reuşesc provocarea fără prea multe dificultăţi, pentru alţii este departe de a fi o sarcină uşoară. Aceasta este o oportunitate în special de a realiza locul insidios pe care alcoolul îl ocupă în viaţa noastră de zi cu zi şi cât de greu poate fi să ne lipsim de el atunci când aperitivul devine un obicei puţin prea obişnuit. Dar pentru a vedea toate lucrurile pozitive care se întâmplă în organism din punct de vedere al sănătăţii atunci când nu mai consumi alcool timp de 30 de zile, îţi spui că jocul poate merita.
Ce se întâmplă în organism când încetaţi să beţi timp de o lună?
La sfârşitul unei luni de sobrietate absolută, te vei bucura să vezi efecte pozitive în ceea ce priveşte claritatea ta mentală şi memoria. Vă poate oferi un plus de luciditate, pe lângă îmbunătăţirea reflexelor, aşa cum explică psihiatrul Michael J. McGrath.
Dacă întâmpinaţi dificultăţi în a dormi şi a dormi bine, veţi descoperi că pur şi simplu oprirea consumului de alcool poate duce la nopţi mult mai bune şi mai puţin agitate. Deoarece alcoolul este un deprimant, acesta poate să vă distrugă ciclul de somn şi să vă încetinească sistemul nervos. „Insomnia este destul de comună în rândul persoanelor care abuzează de alcool”, spune dr. McGrath.
Pentru a fi într-o dispoziţie mai bună, stai departe de pahar, pentru că trebuie să ştii că consumul de alcool în exces îţi poate creşte încet anxietatea şi te poate duce la depresie. „Există o corelaţie puternică între tulburările legate de consumul de alcool şi alte tulburări mentale, inclusiv depresia şi anxietatea”, spune dr. McGrath. Şi să adaugi: „Când încetezi să mai consumi alcool, cu adevărat beneficiezi de sănătatea ta mentală generală”.
Bine de ştiut în aceste vremuri de pandemie, consumul de prea mult alcool duce la slăbirea sistemului imunitar şi, prin urmare, este destul de probabil să vă îmbolnăviţi foarte des.
Din punct de vedere hormonal, este posibil să fii conştient de faptul că alcoolul poate provoca dezechilibre hormonale mai mult sau mai puţin grave, care pot duce la tulburări de reproducere sau probleme cu tiroida. În cele din urmă, ficatul tău îţi va mulţumi, dacă reuşeşti să-l odihneşti timp de o lună. Cine spune zero alcool, spune, de asemenea, funcţii hepatice mai sănătoase, o digestie mult mai bună şi un microbiom intestinal mult mai puţin perturbat.