28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În cultura anglo-saxonă, cel puţin, acest „mit” este extrem de răspândit. Mulţi oameni cred că, dacă vor consuma brânză seara, vor avea coşmaruri. Chiar aşa?

În încercarea de a lămuri lucrurile, British Cheese Board a întreprins în 2005 un studiu la care au participat 200 de persoane. Participanţii au fost rugaţi să mănânce câte 20 de grame de brânză, cu 30 de minute înainte de a se duce la culcare, să îşi noteze ceea ce visau şi să îşi evalueze calitatea somnului. 67% dintre participanţi au fost în stare să-şi reamintească visele şi niciunul dintre aceştia nu a raportat că ar fi avut coşmaruri. Dimpotrivă, cercetătorii au constatat că brânza mâncată înainte de culcare avusese ca efect fantezii nocturne agreabile, la marea majoritate a participanţilor.

Pasul următor a fost testarea diferitelor tipuri de brânzeturi, pentru a vedea dacă efectele acestora variază de la un sort la altul. Conform concluziilor, brânza Stilton albastră (un sort britanic de brânză cu mucegai albastru) a antrenat participanţii în cele mai bizare aventuri onirice, aceştia visând animale care vorbeau, crocodili vegetarieni sau pisoi războinici. Prin contrast, brânza Cheshire a produs vise mult mai puţin memorabile, mai puţin de jumătate dintre participanţi reuşind, în acest caz, să-şi amintească ceea ce visaseră.

Autorii studiului susţin chiar (poate în mod subiectiv, având în vedere că studiul a fost finanţat de producătorii de brânzeturi) că brânza mâncată înainte de culcare chiar i-ar ajuta pe oameni să adoarmă mai repede; efectul a fost atribuit conţinutului relativ ridicat de triptofan, un aminoacid implicat în producţia de serotonină (un neurotransmiţător) şi de melatonină, un hormon care stimulează instalarea stării de somn.

Experimentul a fost totuşi criticat pentru lipsa unui grup de control sau a unuia care să fi consumat un placebo în locul produsului testat (brânza); astfel, nu poate fi demonstrat categoric că efectele citate au fost produse de brânză şi nu erau legate de starea naturală de somnul participanţilor.

O teorie care circulă pe internet – dar care nu a fost verificată  - susţine că la originea viselor ciudate şi vii determinate de brânză s-ar afla bacteriile şi ciupercile (fungii) microscopice prezente în brânză, în special în brânza cu mucegai albastru. Efectul s-ar datora unor compuşi ca triptamina şi tiramina, prezenite în fungi şi care ar avea efecte psihoactive, influenţând chimia specifică a creierului şi astfel şi procesele psihice.

Dar nu există dovezi că brânza albastră ar conţine cantităţi semnificative de triptamină; în plus, există multe alte alimente (de exemplu mezelurile crud-uscate, albuşul de ou şi soia) care conţin tiramină şi triptofan ce ar putea să influenţeze secreţia de neurotransmiţători, dar niciunul dintre aceste alimente nu are reputaţia că ar produce vise ciudate, cum se spune despre brânză.


Articole înrudite