De Ziua Mondială a Sănătăţii, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” (FSSR) anunţă demararea campaniei „Cum ar trebui să arate un sistem sanitar mai bun pentru profesioniştii din sănătate?”. Această campanie adună chipurile şi vocile lucrătorilor din sănătate care înţeleg să-şi exprime propriile aşteptări privind schimbările necesare, transmit reprezentanţii FSSR, prin intermediul unui comunicat de presă.
"Având la bază convingerea conform căreia creşterea calităţii vieţii profesionale a lucrătorilor din sănătate determină creşterea calităţii serviciilor medicale, campania apără, în mod simultan, interesele lucrătorilor din sănătate şi pe cele ale pacienţilor sistemului sanitar.
Opiniile şi aşteptările profesioniştilor din sănătate care s-au implicat deja în această campanie, împreună cu realităţile rostite de ei, pot fi văzute aici şi pe pagina Facebook a FSSR.
Obiectivul fundamental al acestui demers îl reprezintă schiţarea principalelor direcţii de acţiune pentru un sistem sanitar mai bun pentru lucrătorii din sănătate, aşa cum ar arăta el din perspectiva profesioniştilor din acest sector. Acţiunea reprezintă o campanie de sensibilizare a guvernanţilor faţă de problemele cu care se confruntă profesioniştii din sănătate şi faţă de aşteptările legitime ale acestora. Ea vizează totodată creşterea încrederii cetăţenilor în profesioniştii din sănătate, promovând o întâlnire mediată de spaţiul virtual.
«Mutarea atenţiei publice asupra războiului din Ucraina nu înseamnă că pandemia a dispărut»
Nu trebuie să uităm faptul că mutarea atenţiei publice asupra războiului din Ucraina nu înseamnă că pandemia a dispărut, ci doar că alte ameninţări au ocupat agenda publică. O parte însemnată a profesioniştilor din sănătate este încă angrenată în lupta împotriva pandemiei, în timp ce ceilalţi profesionişti se lupta cu consecinţele acesteia. Schimbarea intereselor publice n-a modificat efectele pandemiei asupra profesioniştilor din sănătate. Dimpotrivă, consecinţele negative au fost amplificate, îngreunând recuperarea capacităţii de muncă şi, în multe cazuri, posibilităţile de supravieţuire. Oamenii mobilizaţi de peste doi în această luptă se trezesc expuşi acum altor lipsuri şi privaţiuni.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” mediază această întâlnire virtuală cu problemele reale ale lucrătorilor din sănătate. Considerând faptul că profesioniştii care se află de peste doi ani în prima linie a luptei împotriva pandemiei merită ascultaţi, noi ne străduim să-i facem auziţi.
Aceasta este o cale de exprimare şi acţiune deschisă tuturor profesioniştilor din sănătate, prin intermediul ei dorind să facem vizibile chipurile care servesc interesele sanitare ale României, ascunse de peste doi ani în spatele multiplelor măsuri de protecţie", se arată în comunicatul citat.