Cercetători canadieni au reuşit să corecteze ambliopia la adulţi punându-i să joace Tetris. Ambliopia este pierderea vederii la un ochi, efectuată într-un fel de creier pentru a-l face să lucreze pe cel mai performant, scrie passionsante.be.
Mijlocul de corectare la copii constă în acoperirea ochiului puternic pentru a-l solicita pe cel leneş, metodă care nu funcţionează la adulţi. O echipă de cercetători de la Universitatea McGill (Montreal) a pus la punct o tehnică originală cu rezultate promiţătoare.
Ideea nu a fost de a forţa ochiul slab, ci de a realiza o colaborare a celor doi ochi. Circa 20 de persoane suferind de ambliopie au fost puse să joace Tetris, joc în care trebuie asamblate blocuri de diferite forme pe măsură ce cad. Jocul se practică de obicei pe calculator sau consolă, dar cercetătorii au recurs la vizio-căşti.
Jumătate din participanţi au jucat folosind ochiul leneş (cu celălalt acoperit - prezentare monoculară), iar cealaltă jumătate, ambii ochi, unul vizualizând doar blocurile care cad, iar celălalt doar partea de jos. După două săptămâni de exerciţii, rezultatul a arătat o ameliorare spectaculoasă în grupul al doilea, în timp ce în primul îmbunătăţirea a fost modestă. Primul grup a beneficiat apoi de noua tehnică, cu aceleaşi bune rezultate înregistrate de al doilea grup.
Efectul pozitiv se explică prin reînvăţarea precisă impusă creierului, lucru care confirmă impresionanta sa flexibilitate şi capacitatea de reconfigurare. În curând vor începe teste clinice la scară mai largă, care să cuprindă şi copii, încheie passionsante.be.