Consumul excesiv de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar (I) Recomandat

Marți, 03 August 2021 09:56
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consumul excesiv de sare poate reduce cantitatea de energie pe care o pot produce celulele sistemului imunitar, împiedicându-le să funcţioneze normal, potrivit unui nou studiu.
Consumul în exces de sodiu a fost legat anterior de multe probleme diferite ale organismului, între care hipertensiunea arterială şi un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, osteoporoză, cancer de stomac şi boli de rinichi, potrivit publicaţiei Live Science.
''Desigur, primul lucru la care vă gândiţi este riscul cardiovascular'', a spus co-autorul studiului Markus Kleinewietfeld, profesor asociat la Universitatea Hasselt din Belgia, potrivit unui comunicat. ''Dar studii multiple au arătat că sarea poate afecta celulele imune în diferite moduri''. Dacă sarea perturbă funcţionarea imunitară pentru o perioadă lungă de timp, ar putea conduce la boli inflamatorii sau autoimune în organism, a adăugat sursa citată.
Acum câţiva ani, cercetători din Germania au descoperit că nivelurile ridicate de sare din sânge pot avea un impact direct asupra funcţionării unui grup de celule ale sistemului imunitar cunoscute sub numele de monocite, care sunt precursoarele celulelor fagocite care identifică şi devorează agenţi patogeni şi celulele infectate sau moarte din organism.
În noul studiu, Kleinewietfeld şi colegii săi au efectuat o serie de experimente. Ei au descoperit că în termen de trei ore de la expunerea la concentraţii mari de sare, celulele imune produceau mai puţină energie sau adenozin trifosfat (ATP).
Mitocondriile, centralele celulare, produc ATP din energia găsită în alimente folosind o serie de reacţii biochimice, potrivit comunicatului. ATP alimentează apoi multe procese celulare diferite, cum ar fi alimentarea muşchilor sau reglarea metabolismului. (sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu