Consumul ridicat de carne roşie – specific dietei de tip occidental – poate duce la acumularea unor cantităţi excesive de fier în organism, iar acest fenomen este asociat cu o creştere a riscului apariţie boli Alzheimer, indică un studiu recent.
Într-un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, cercetătorii de la Universitatea California – Los Angeles au studiat, cu ajutorul imaginilor prin rezonanţă magnetice (MRI) creierele a 31 de pacienţi cu maladia Alzheimer şi a 68 de persoane sănătoase. În ansamblu, persoanele care sufereau de Alzheimer aveau niveluri mai mari de fier în creier, comparativ cu cele sănătoase. Cercetătorii au observat că acumularea de fier era asociată cu alterări ale ţesutului cerebral în hipocampus, - o regiune cerebrală care este afectată de timpuriu în cazul bolii Alzheimer. În schimb, nu existau vătămări avansate, produse de fier, ale ţestutului în talamus, o zonă a creierului care, de obicei, este afectată în stadii mai tardive ale maladiei.
Specialiştii cred că fierul poate declanşa producerea anumitor leziuni ale ţesutului asociate cu boala, dar că oamenii pot controla acest de risc prin intermediul medicaţiei şi al alimenţiei, de exemplu prin controlul consumului de carne roşie şi de suplimente cu fier, a explicat dr. George Bartzokis, conducătorul studiului. Un factor de risc suplimentar pentru femei este, consideră el, operaţia de histerectomie (îndepărtarea uterului) înainte de menopauză, deoarece, în acest caz, nu se mai produce eliminarea periodică a unei cantităţi de fier prin pierderea de sânge menstrual şi, astfel, fierul se poate acumula în creier în cantităţi excesive.