03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centaur (BA.2.75), o nouă variantă mult mai periculoasă de Covid-19 în toamna anului 2022?
Centaur (BA.2.75), o nouă variantă mult mai periculoasă de Covid-19 în toamna anului 2022?

Pe măsură ce intrăm în sezonul de întoarcere la şcoală, un nou val de Covid-19 pare inevitabil. Şi vinovatul este deja desemnat: este varianta BA.2.75 numită Centaur. Acest al optulea val de virus ar putea izbucni odată cu sosirea toamnei, după cum atenţionează specialiştii.
„Subvarianta BA.2.75 a familiei mari Omicron a fost identificată în mai anul trecut în India, unde în prezent provoacă un val puternic de îmbolnăviri. Această subvariantă, numită «Centaur», are nouă mutaţii în proteina sa Spike. Acestea ar putea să o facă  mai contagioasă şi chiar mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate împotriva virusului”, explică profesorul Flahault din Franţa.
Pe lângă această posibilă rezistenţă la vaccin, noua variantă poate avea şi caracteristici virologice specifice. Într-un studiu - prepublicat pe platforma biorxiv.org, dar încă nevalidat de comunitatea ştiinţifică - academicieni japonezi şi americani au efectuat experimente pe hamsteri pentru a afla mai multe despre această variantă.
Oamenii de ştiinţă nu au raportat nicio diferenţă în modificarea greutăţii hamsterilor infectaţi cu diferitele variante, dar au descoperit că puterea de replicare a BA.2.75 în plămâni a fost mai mare decât cea a BA.2 şi BA.5.
„De remarcat faptul că BA.2.75 a provocat pneumonie virală focală la hamsteri, caracterizată prin inflamaţii neuniforme intercalate în regiunile alveolare, care nu a fost observată la hamsterii infectaţi cu BA.5. La testele de laborator, BA.2.75 s-a replicat mai bine faţă de BA.5 în plămânii de hamster”, scriu cercetătorii în concluzia acestui studiu.
Replicarea superioară faţă de celelalte variante virale, poate cauza, prin urmare, probleme respiratorii de amploare mai mare.


Articole înrudite