23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care este cel mai periculos drog?
Care este cel mai periculos drog?

Cel mai periculos drog al vremurilor noastre este zahărul, după opinia lui Paul van der Velpen, directorul serviciului de sănătate din Amsterdam, care consideră că dulciurile şi băuturile îndulcite ar trebui să aibă pe ambalaj avertismente asemănătoare celor de pe pachetele de ţigări. Venind din partea unui specialist din Amsterdam, oraş faimos pentru atitudinea sa tolerantă faţă de marijuana, avertismentul privind pericolul consumului de zahăr dă de gândit. După opinia lui Paul van der Velpen, zahărul este un drog, la fel ca tutunul şi alcoolul, iar autorităţile ar trebui să descurajeze consumul lui şi să-i avertizeze pe consumatori în privinţa riscurilor la care se expun. „Poate că pare ceva exagerat sau cam tras de păr, totuşi zahărul este cel mai periculos drog al vremurilor de azi şi este uşor de obţinut. La fel ca pachetele de ţigări, şi băuturile răcoritoare şi dulciurile ar trebui să poarte mesaje de avertizare, care să arate că zahărul provoacă dependenţă şi dăunează sănătăţii.”

Pe un site dedicat sănătăţii publice, Paul van der Velpen scrie că tot mai mulţi oameni devin supraponderali şi că acest fenomen sporeşte costurile îngrijirilor medicale, în timp ce multe guverne încearcă să economisească bani. Problema obezităţii, adaugă el, poate fi abordată încurajând oamenii să facă mai multă mişcare, dar un mijloc mai eficient ar fi schimbarea alimentaţiei. El citează cercetări care sugerează că, atunci când oamenii consumă proteine şi grăsimi, se opresc din mâncat atunci când se simt sătui; în schimb, atunci când consumă zaharuri, continuă să mănânce până când îi doare stomacul. După opinia sa, asta se întâmplă din cauză că zahărul dă dependenţă şi este la fel de greu să se renunţe la el ca şi la fumat. În consecinţă, spune el, ar trebui ca zahărul să fie taxat în acelaşi fel ca şi alcoolul şi ţigările; de asemenea, sugerează specialistul, ar trebui să fie reglementată prin lege cantitatea de zahăr pe care producătorii o pot adăuga în alimente.


Articole înrudite