Cântatul la un instrument muzical ajută la dezvoltarea şi îmbunătăţirea funcţionării unor zone importante din creierul copiilor, a constatat o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Vermont, scrie pagina passionsante.be, citând un studiu publicat în „Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry”.
Specialiştii au analizat creierul a aproximativ 300 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Cu ajutorul rezonanţei magnetice (RMN), ei au urmărit în special dimensiunile cortexului cerebral, care coordonează un mare număr de funcţii.
Conform constatărilor cercetătorilor, cântatul la un instrument muzical produce modificări în zonele motrice, de coordonare şi precizie a mişcărilor, ceea ce era de aşteptat. Mai puţin previzibil a fost faptul că efectele acestei acţiuni apar în cascadă şi în regiunea care implică emoţiile (reglarea şi controlul acestora), funcţiile de execuţie (atenţie, planificare, organizare, elaborare de strategii) şi, nu în ultimul rând, memoria.
Având în vedere aceste concluzii, autorii studiului recomandă folosirea lecţiilor de muzică drept metodă terapeutică pentru copii cu tulburări neurologice şi psihiatrice şi subliniază, totodată, importanţa orelor de muzică de la şcoală.