19 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câinele poate perturba somnul dacă doarme în acelaşi pat cu stăpânul
Câinele poate perturba somnul dacă doarme în acelaşi pat cu stăpânul
Mulţi dintre proprietarii de câini au păreri împărţite când vine vorba despre dormitul alături de prietenii lor necuvântători. Unii dintre ei consideră acest obicei reconfortant şi liniştitor, în timp ce pentru ceilalţi prioritatea este păstrarea dormitorului curat, fără păr de animale. Un studiu publicat în ediţia din septembrie a ''Mayo Clinic Proceedings'' a descoperit că locul pe care îl ocupă câinele în dormitor - fie în pat, fie pe podeaua camerei de dormit - poate influenţa atât calitatea somnului stăpânului său cât şi sănătatea, informează recent Medical Daily.
Echipa de cecetători alcătuită din specialişti în pneumologie, statisticieni şi psihologi de la Mayo Clinic, a studiat 40 de adulţi sănătoşi, care nu sufereau de tulburări ale somnului şi care au împărţit acelaşi dormitor cu câinii lor.
Participanţii au fost evaluaţi timp de cinci luni, iar timp de şapte nopţi atât ei cât şi câinii lor au purtat dispozitive de monitorizare a activităţii, ce au înregistrat obiceiurile de somn ale acestora.
În cazul subiecţilor umani, dormitul alături de câini a determinat trezirea de mai multe ori în timpul nopţii; însă, pentru subiecţii canini acest obicei a îmbunătăţit calitatea somnului.
Oamenii de ştiinţă au analizat mai întâi eficienţa somnului, adică procentul de timp petrecut dormind. Proprietarii câinilor care dormeau în aceeaşi cameră cu aceştia însă nu îi lăsau în pat au avut un nivel al eficienţei somnului de 83%, iar cei care împărţeau patul cu animalele de companie au avut o rata de eficienţă a somnului de 80%. Niciunul dintre aceste niveluri nu este alarmant — 80% este considerat un nivel satisfăcător, 85-89% este considerat normal, iar peste 90% este foarte eficient.
O analiză mai aprofundată a rezultatelor a relevat, însă, unele probleme apărute în urma prezenţei câinilor în pat. Acest obicei i-a determinat pe stăpânii lor să se trezească de mai multe ori în timpul nopţii în comparaţie cu semenii lor care îşi ţineau patrupedele la distanţă. Studii anterioare au demonstrat că somnul fragmentat poate avea efecte negative asupra stării de dispoziţie, a nivelului de atenţie şi a capacităţilor cognitive, precizează sursa citată.
Lois Krahn, autoarea studiului şi specialistă în medicina somnului în cadrul Mayo Clinic, a subliniat în concluziile cercetării publicată alături de colegii săi că prezenţa animalelor de companie în dormitor nu perturbă perioada de odihnă a stăpânilor atât timp cât acestea nu dorm în pat.
''Oamenii cu un singur câine în dormitor au avut un somn eficient; însă, poziţia câinelui în/lângă pat a făcut diferenţa'', se notează în studiu.

Articole înrudite