22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cafeaua consumată excesiv creşte riscul de deces, însă doar asociată cu alţi factori de risc
Cafeaua consumată excesiv creşte riscul de deces, însă doar asociată cu alţi factori de risc

Consumul a 30 de ceşti de cafea sau mai mult pe săptămână a fost asociat cu un risc crescut de deces prematur, îndeosebi din cauza unor boli cardiovasculare şi mai ales în prezenţa altor factori de risc ca tutunul sau sedentarismul, relatează passionsante.be.

Studiul care a ajuns la această concluzie şi care arată cât este de importantă aprofundarea rezultatelor statistice brute a fost supervizat de Institutul naţional american pentru sănătate.

La el au participat circa 40.000 de adulţi, din toate categoriile de vârstă, fiind urmăriţi pe o durată medie de 17 ani. La intervale regulate, s-au adunat date despre modul lor de viaţă, printre care şi despre consumul de cafea. Au fost inventariate decesele şi s-a dovedit că o treime s-au produs din cauze cardiovasculare.

În cadrul studiului s-a stabilit o legătură „solidă” între riscul de deces prematur şi cantitatea medie de cafea consumată zilnic. De la patru ceşti pe zi, situaţia se complică. S-ar putea deduce, prin urmare, că este suficientă reducerea dozei pentru a trăi mai mult. O analiză aprofundată arată în schimb că marii consumatori de cafea au tendinţa — la modul general — să cumuleze factorii de risc clasici, ca fumatul, abuzul de alcool şi sedentarismul. După „neutralizarea” acestor obiceiuri nefaste, legătura dintre mortalitatea prematură şi cafea dispare.

Aşa încât cine obişnuieşte să bea cafea o poate face în continuare, fără excese însă şi evitând, pe cât se poate, fumatul şi consumul de alcool, încheie passionsante.be.


Articole înrudite