Bolile cardiovasculare sunt „prima cauză de deces din lume”, explică Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ar fi posibil să le prevenim acţionând asupra factorilor de risc comportamentali?
Printre obiceiurile cu risc pentru inimă si vasele de sânge, regăsim un consum mare de nicotină, o lipsă de activitate fizică dar și o alimentație neadecvată. Într-adevăr, consumul de produse prea grase, prea sărate sau prea dulci ar avea consecințe formidabile asupra sănătății noastre. Pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, OMS recomandă, așadar, „reducerea aportului de sare din alimentație” sau „consumul de fructe și legume”. Dar trebuie evitate și anumite alimente: acest lucru este explicat de dr. Elizabeth Klodas, care a prezentat o listă cu cinci produse care trebuie consummate limitat, acestea având influenţă negative asupra inimii.
Pâinea
Trebuie să aveți grijă să nu mâncați prea multă pâine, deoarece acest aliment conține mult sodiu. Consumul mare ar putea crește tensiunea arterială, care este unul dintre factorii de risc major pentru bolile de inimă și accident vascular cerebral. Benefic este să apelați la felii de pâine integrală.
Margarina
Atenție, margarina nu este neapărat alternativa ideală la unt! Aceasta este deseori fabricată din ulei de palmier. Acest ingredient are „cantități mari de grăsimi saturate care vă pot crește colesterolul”, avertizează cardiologul. Ar fi mai bine să alegeţi margarina făcută din ulei de măsline sau chiar ulei din semințe de in.
Lapte degresat
Majoritatea produselor lactate sunt „surse semnificative de acizi grași saturați”. Băuturile vegetale, precum laptele de migdale sau laptele de soia, le pot înlocui, deoarece sunt „mai bogate în grăsimi nesaturate, bune pentru inimă”. Calciul din lapte poate fi găsit într-o varietate de alte alimente, de la broccoli la somon.
Sucurile dietetice
Îndulcitorii artificiali găsiți în băuturile dietetice pot afecta producția de proteine importante care ne protejează împotriva obezității și diabetului, precizează specialiştii. Ar fi mai bine să bem pentru a ne răcori, ceai (negru sau verde) sau apă cu frunze de mentă.
Batoanele nutritive
În fine, cardiologul ar dori să avertizeze despre un produs care pare relativ sănătos, batoanele proteice sau nutritive. Potrivit studiilor, multe sunt „încărcate cu adaos de zaharuri, îndulcitori artificiali și alte ingrediente nesănătoase precum uleiurile”. Deci, ce să alegi? Fulgi de ovăz cu fructe proaspete și/sau uscate la micul dejun și nuci crude pentru o gustare!