23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astenia de toamnă: Cum să combaţi oboseala şi stările de tristeţe
Astenia de toamnă: Cum să combaţi oboseala şi stările de tristeţe

Astenia de toamnă reprezintă un set de simptome şi efecte psihologice care te pot afecta în tranziţia dintre vară şi toamnă. Este un fenomen real, dar adesea subestimat, care poate avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii în această perioadă de schimbare.
Se instalează ca o stare de oboseală, apatie, slăbiciune şi epuizare şi apare ca rezultat al unei lipse de adaptare sau a dificultăţilor pe care organismul le întâmpină în a se ajusta la schimbările sezoniere.
Reducerea luminii solare este cauza principală, determinând organismul nostru să producă mai multă melatonină, care ne face să ne simţim obosiţi şi leneşi, şi mai puţină serotonină, hormonul fericirii, al liniştii şi al bunăstării. Timp de mai multe zile, sau chiar săptămâni, până când corpul nostru se adaptează la noile condiţii şi începe să se regleze, pot apărea o serie de simptome cunoscute sub numele de astenie de toamnă.
Astenia se manifestă prin oboseală corporală, dureri musculare, irascibilitate şi o tendinţă spre tensiunea arterială scăzută, care poate fi asociată şi cu dureri de cap.
Despre impactul asteniei în calitatea vieţii, hipnoterapeutul Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, afirmă: „Impactul asteniei de toamnă asupra vieţii poate fi semnificativ şi poate afecta multiple aspecte ale funcţionării individuale. Persoanele afectate de astenia de toamnă se confruntă cu dificultăţi în gestionarea stării de spirit şi a nivelului de energie, ceea ce poate duce la o scădere a motivaţiei şi a capacitaţii de a realiza sarcinile zilnice. Această stare de letargie şi oboseală poate influenţa negativ performanţa la locul de muncă sau în şcoală, relaţiile interpersonale şi calitatea generală a vieţii. În plus, simptomele asteniei de toamnă pot provoca frustrare şi disconfort emoţional, adesea conducând la un cerc vicios de anxietate, stres şi insomnie. Este esenţial să conştientizăm impactul acestei stări şi să căutăm modalităţi de a o gestiona eficient pentru a ne menţine echilibrul şi bunăstarea în această perioadă de tranziţie sezonieră”.
Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere, iar cel mai bun tratament este prevenţia.

Cum să previi astenia de toamnă?

Atunci când suferim de astenie, dormim prost, suntem mai obosiţi, ne este greu să ne concentrăm, avem slăbiciuni musculare şi ne simţim mai trişti, apatici şi iritaţi. Cu alte cuvinte, oboseala ne învăluie şi ne pierdem vitalitatea fără un motiv aparent.
„Primul sfat pentru a înfrunta această apatie sezonieră este, fără îndoială, să vă expuneţi cât mai mult la lumină naturală. Lumina soarelui ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, deoarece activează o serie de neurotransmiţători şi stimulează secreţia hormonilor responsabili de emoţii şi controlul biologic în funcţie de zi şi de noapte”, recomandă Eugen Popa.
Eugen Popa recomandă şi alte câteva strategii eficiente şi uşor de aplicat în viaţa de zi cu cu zi, pentru a diminua efectele asteniei de toamnă:
Încearcă să dormi bine: O parte a oboselii tale se datorează dezechilibrului cauzat de trecerea la ora de iarnă, ceea ce îţi perturbă ceasul intern. Pentru a-l readuce la normal, încearcă să dormi 8 ore şi să menţii orele de somn stabile: culcă-te şi trezeşte-te la aceeaşi oră şi încearcă să nu stai treaz foarte mult noaptea.
Optează pentru mese uşoare şi hidratează-te: Alege o dietă sănătoasă cu alimente de sezon şi uşoare. Evită alimentele procesate bogate în grăsimi sau zahăr. Redu consumul de stimulente care pot excita mai mult decât este recomandat, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, şi bea mai multă apă.
Fă exerciţii fizice: Beneficiile exerciţiilor fizice sunt multe, încearcă să faci mişcare cel puţin jumătate de oră zilnic şi astfel vei genera endorfine, ceea ce te ajută să depăşeşti apatia; îţi dezvolţi tonusul muscular şi rezistenţa la oboseală; elimini toxinele şi te simţi mai uşor.


Articole înrudite