22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numărul persoanelor care suferă de arterită, boală vasculară datorată restrângerii şi chiar blocării circulaţiei sângelui în picioare, a crescut cu un sfert în ultimii zece ani, arată un studiu apărut joi în revista medicală The Lancet şi realizat pornind de la alte 34 de studii.
De la 164 de milioane de persoane în 2000, cifra bolnavilor a ajuns în 2010 la 202 milioane. Majoritatea persoanelor afectate de arterită, numită şi arterită obliterantă a membrelor inferioare, trăiesc în ţări în curs de dezvoltare, potrivit analizei globale preluate de AFP din The Lancet.
Potrivit estimărilor, peste 140 milioane de persoane trăiesc în ţări unde populaţia are venituri scăzute şi medii - Asia de Sud-Est (aproape 55 milioane) şi Pacificul Occidental, cu China şi Japonia (aproape 46 milioane).
Prelungirea speranţei de viaţă, dar şi schimbările din modul de trai - sedentarismul - par a explica creşterea numărului de bolnavi de arterită, boală de care suferă mai ales oamenii în vârstă. Alţi factori de risc sunt fumatul, diabetul, hipertensiunea sau excesul de colesterol. Cea mai gravă formă a bolii implică un risc serios de amputare a membrelor.
„Această boală vasculară periferică a devenit o problemă mondială a secolului al XXI-lea şi nu poate fi considerată o boală a ţărilor bogate”, arată profesorul Gerry Fowkes de la Universitatea din Edinburgh (Marea Britanie), şeful studiului. Potrivit lui, „această creştere spectaculoasă reprezintă deja o provocare majoră de sănătate publică din cauza pierderii mobilităţii, a reducerii calităţii vieţii şi a riscului crescut de atac cardiac şi cerebral (AVC)” la persoanele afectate.
Pentru combaterea acestor tendinţe este necesar să se treacă urgent la acţiune - prevenire şi tratament -, subliniază autorii studiului menţionat de AFP.


Articole înrudite