27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
8 ore de somn fără telefoane! Sfaturi practice pentru părinţi şi copii
8 ore de somn fără telefoane! Sfaturi practice pentru părinţi şi copii

Somnul este un aspect esenţial al vieţii noastre. Deşi poate fi uşor ignorat sau trecut cu vederea în rutina noastră zilnică, nu poate fi subestimat impactul pe care îl are asupra sănătăţii noastre mentale şi fizice. Insomnia şi alte tulburări de somn pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, un program de lucru aglomerat sau o dietă necorespunzătoare. Cu toate acestea, o rutină zilnică şi respectarea unui program de somn de minim 8 ore pe noapte, poate aduce multe beneficii pentru sănătatea noastră, spun specialiştii.
Potrivit profesorului internaţional de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga - prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite, educaţia cu privire la somn şi importanţa lui ar trebui să fie discutată frecvent în şcoli şi în familie. „Copiii şi adolescenţii sunt adesea privaţi de somn din cauza programelor lor încărcate, dar şi a tentaţiilor tehnologiei moderne. Învăţarea despre cum să-şi organizeze timpul şi să-şi stabilească o rutină de somn sănătoasă, îi poate ajuta să îşi menţină sănătatea fizică şi mentală pe termen lung. Un program regulat de somn poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian al corpului, care reglează momentele de veghe şi somn. Dacă nu respectăm un program regulat de somn, ne putem confrunta cu tulburări de somn, precum insomnie, apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniştite. Aceste tulburări de somn pot afecta nu numai sănătatea noastră fizică, ci şi performanţa noastră cognitivă, emoţională şi socială”, declară cunoscutul profesor de yoga.
În plus, specialistul consideră că o rutină regulată de somn poate ajuta şi la reglarea nivelurilor de hormoni care, influenţează apetitul şi nivelul de stres. Prin respectarea unei rutine de somn, putem reduce nivelul de stres şi creşte nivelul de energie şi concentrare, somnul adecvat putând avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, iar persoanele care dorm suficient fiind mai puţin susceptibile la boli şi infecţii.
Soluţii pentru părinţi! Cum să îi încurajăm pe copii să lase telefonul deoparte şi să doarmă 8 ore pe noapte:
1. Creează o rutină zilnică de somn! În primul rând, este important să îi învăţăm pe copii şi adolescenţi să îşi creeze o rutină zilnică de somn. Stabileşte o oră fixă de culcare şi de trezire şi încurajează-i să îşi urmeze programul în fiecare zi, inclusiv în weekend sau în vacanţă. Aceasta va ajuta organismul lor să se obişnuiască cu un program regulat de somn şi le va îmbunătăţi calitatea somnului.
2. Creează un spaţiu de dormit liniştit! Asigură-te că adolescentul sau copilul tău are un spaţiu de dormit liniştit şi confortabil. Încurajează-l să îşi personalizeze camera astfel încât să se simtă confortabil şi relaxat. De asemenea, este important să se evite sursele de lumină şi zgomot şi să se menţină o temperatură confortabilă în cameră.
3. Încurajează activităţile fizice şi relaxarea! Activităţile fizice regulate şi relaxarea pot contribui la un somn mai bun. Încurajează copiii şi adolescenţii să facă exerciţii fizice în timpul zilei, dar evită exerciţiile intense înainte de culcare. Acestea pot fi făcute împreună cu părinţii seara, reprezentând şi un moment de conectare, de activitate făcută în familie. De asemenea, îi poţi încuraja să facă tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditaţia sau respiraţia profundă, înainte de culcare.
4. Evită expunerea la ecrane înainte de culcare! Telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul pot interfera cu somnul şi pot perturba ritmul circadian al organismului. Încurajează copiii şi adolescenţii să evite utilizarea ecranelor, cel puţin o oră înainte de culcare. În loc de aceasta, poţi încuraja lectura unei cărţi, ascultarea unei muzici relaxante sau practicarea unei tehnici de relaxare.
5. Foloseşte întunericul pentru a produce hormonul somnului! Întunericul complet este esenţial pentru a produce melatonina, hormonul responsabil de reglarea ritmului circadian şi somnului. De aceea, este important să creăm un mediu cât mai întunecat în camera noastră înainte de a ne culca. Deşi pare tentant să lăsăm o lumină aprinsă sau să folosim dispozitive luminoase în timpul nopţii, acestea pot interfera cu producţia naturală de melatonină a corpului nostru. Expunerea la lumină înainte de culcare poate suprima producţia de melatonină şi poate întârzia somnul. Prin urmare, este recomandat să facem întuneric total în camera noastră, ajutând astfel la creşterea producţiei de melatonină, facilitând adormirea şi menţinerea somnului continuu, pe parcursul nopţii. Este recomandat să evităm dispozitivele electronice cu cel puţin o oră înainte de culcare, să păstrăm o temperatură confortabilă în cameră şi să reducem zgomotul şi lumina cât mai mult posibil. În final, dormitul în întuneric complet poate fi una dintre cele mai eficiente şi simple metode pentru a îmbunătăţi calitatea somnului şi a reduce riscul unor probleme de sănătate legate de somn precum insomnia sau somnul agitat.
6. Îmbunătăţirea obiceiurilor de somn ale copiilor prin exemplul părinţilor! Este adevărat că modelele de comportament ale părinţilor sunt puternice şi pot influenţa obiceiurile copiilor. Prin urmare, este important ca părinţii să fie conştienţi de propriile lor obiceiuri de somn şi să încerce să le îmbunătăţească, înainte de a le impune copiilor lor. În loc să impună reguli şi să aplice consecinţe, părinţii ar putea să discute cu copiii lor despre importanţa unui somn regulat şi să le demonstreze prin propriul exemplu cum să îşi menţină un program de somn sănătos. De asemenea, ar putea să îşi implice copiii în stabilirea unui program de somn, pentru a le oferi o ocazie de a lua decizii şi de a se simţi implicaţi. În cele din urmă, este important să înţelegem că somnul este o nevoie fiziologică esenţială şi că îmbunătăţirea obiceiurilor de somn poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării de bine a copiilor noştri, conchide profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.


Articole înrudite