18 milioane de euro pentru două programe de prevenire a cancerului de sân şi col uterin Recomandat

Vineri, 26 Martie 2021 14:34
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Institutul Regional de Oncologie Iasi şi Fundaţia Enable România derulează, în parteneriat, 2 programe regionale de prevenire a cancerului de sân (ONCOFEM) şi, respectiv, a cancerului de col uterin (ONCOPREV), cu o finanţare totală de peste 18 milioane de euro provenită din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) şi fonduri ale Ministerului Sănătaţii.

Ambele proiecte sunt implementate pe o perioadă de 42 de luni, începând cu luna iulie 2020, în cadrul campaniei „Fii responsabilă de sănătatea ta!” şi se adresează unui număr total de peste 200.000 de femei din care minim 107.000 de femei aparţinând grupurilor vulnerabile.

Programul regional de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân - ONCOFEM este implementat în cele 12 judeţe ale celor două regiuni de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est: Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Neamţ şi, respectiv, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea.

Programul regional de prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin - ONCOPREV este implementat în cele 6 judeţe ale regiunii de dezvoltare Nord-Est: Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Neamţ.

”ONCOFEM şi ONOPREV sunt 2 programe de screening pentru depistarea cancerului de sân şi, respectiv, al cancerului de col uterin, ce urmăresc sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, în vederea facilitării participării la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport şi alte servicii necesare. Conform specialiştilor, cancerul de sân este pe locul I între cancerele depistate la femei, iar în peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate. În acelaşi timp, cancerul de col uterin este al doilea în lume ca frecvenţă în patologia tumorală la femei din cauza diagnosticării tardive a bolii, deoarece româncele nu îşi fac în mod regulat testele de screening. Întrucât ambele tipuri de cancer sunt tratabile în faze incipiente, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân şi al cancerului de col uterin, se îmbunătăţeşte rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar şi de col uterin, se incurajează tratamentul medical şi de suport, precum şi îmbunătăţirea capacităţii sistemului sanitar de control al cancerului. Prin sprijinirea Institutului Oncologic Regional Iaşi în implementarea proiectelor şi atragerea grupurilor ţintă, am încercat să ne aducem contribuţia la creşterea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare a grupurilor vulnerabile”, a declarat Radu Gelu Onişoru, director al departamentului de formare profesională şi fonduri europene Centrul Diecezan Caritas Iaşi şi colaborator privat al Fundaţiei Enable România.

Responsabilitaţile Fundaţiei Enable România în cadrul celor două proiecte regionale cuprind coordonarea activitaţilor grupurilor ţintă, identificare şi gestionare a grupului ţintă, oferirea de servicii psihologice femeilor din grupurile ţintă, cât şi gestionarea şi coordonarea activităţilor în calitate de partener în proiect.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu