În ultima lună, incidenţa răcelilor şi gripelor a crescut semnificativ, iar medicamentele nu le pot vindecă, ci doar le ameliorează simptomele şi le scurtează durata. Există însă unele remedii naturiste care pot ajută la prevenţia şi la ameliorarea acestor afecţiuni, majoritatea ajutând corpul să capete mai multă putere să lupte pentru a se vindecă.
Cele mai eficiente remedii naturiste care vor ameliora răceala sau gripă:
1. Echinaceea - Este un supliment alimentar despre care se crede că ajută la întărirea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva infecţiilor. Nu se ştie însă dacă acest lucru ajută şi la prevenirea sau lupta împotriva răcelilor. Unele cercetări arată că echinaceea ar scurtă perioada de manifestare a răcelii. Înainte de a lua acest supliment însă, consultaţi medicul, în special dacă urmaţi un tratament medicamentos sau aveţi alte boli.
2. Zincul - Unele studii arată că zincul are efecte împotriva virusurilor. Există unele dovezi potrivit cărora zincul ar putea preveni formarea unor proteine pe care virusurile răcelilor le folosesc pentru a se reproduce. Deşi nu se ştie dacă previne răcelile, unele cercetări sugerează că ar putea ajută la reducerea duratei şi severităţii simptomelor.
3. Vitamina C - Şi în cazul vitaminei C, lucrurile sunt incerte. Unele studii arată că poate reduce durata simptomelor cu aproape o zi. În cadrul unei cercetări, participanţii care au fost expuşi la stres fizic extrem şi frig şi care au luat vitamina C aveau cu 50% mai puţine şanse să răcească.
4. Supă de pui - Celebrul remediu al bunicii poate ajută în cazul răcelii în mai multe moduri. În primul rând, inhalarea aburului unei supe fierbinţi ajută la ameliorarea congestiei nazale. Supă ajută la hidratare, foarte importantă în lupta cu răceală, iar unii suporteri ai acestei metode susţin că ameliorează inflamaţia. Cercetătorii au descoperit că supă de pui are proprietăţii anti-inflamatorii în laborator, însă nu se ştie dacă aceste proprietăţi sunt valabile şi în afară laboratorului.
5. Ceaiul fierbinte - Acesta are aproximativ aceleaşi beneficii că supă de pui, ajutând la decongestionarea nazală şi hidratări. Ceaiul negru şi cel verde conţîn şi antioxidanţi, care ajută la lupta cu răcelile.
6. Usturoiul - Usturoiul este deja cunoscut pentru abilitatea de a lupta împotriva germenilor. Un studiu a arătat că administrarea zilnică a suplimentelor pe baza de usturoi ajută la prevenirea răcelilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a putea determina efectul real al usturoiului. Usturoiul este foarte hrănitor şi ajută la condimentarea alimentelor atunci când aveţi nasul înfundat.
7. Umidificatorul - Pentru o doză mare de vapori, folosiţi un umidificator de cameră. Respiraţia în abur poate rupe congestia din pasajele nazale.
8. Gargară cu apă sărată - Gargară cu apă sărată ajută la ameliorarea durerilor de gât. Pentru ca durerea să se amelioreze, se recomandă gargară cu apă sărată de patru ori pe zi.
9. Benzile nazale - O altă strategie pentru ameliorarea congestiei pe timp de noapte este să utilizaţi benzi nazale. Chiar dacă benzile nu pot desfunda nasul, acestea crează mai mult spaţiu pentru fluxul de aer.
10. Odihnă - Repausul la pat permite corpului să redirecţioneze energia necesară pentru a lupta împotriva germenilor.