17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O dietă concepută de nutriţionistul american Mary Flynn, în urma mai multor ani de cercetare, este la fel de eficientă pentru femeile sănătoase, care vor să reducă riscul de a face cancer la sân, cât şi pentru cele care au fost diagnosticate cu această boală şi sunt în convalescenţă.
În numărul de săptămâna trecută al revistei Good Health, Flynn a explicat că anumite alimente, în special cele care conţin grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, fructele şi legumele colorate puternic, cerealele integrale, unele lactate şi brânza, pot ajuta organismul în lupta împotriva cancerului. Dieta lui Mary Flinn este în plus concepută pentru a favoriza pierderea în greutate (creşterea greutăţii reprezintă un factor de risc pentru cancer), precum şi pentru a asigura un aport echilibrat de alimente pentru persoanele care luptă împotriva cancerului. Urmând acest regim, aportul caloric zilnic este menţinut sub 1.500 de calorii. Odată atinsă greutatea ideală, femeile pot continua să urmeze dieta, dar îşi pot permite să revină în unele zile la vechile obiceiuri culinare. Astfel, îşi vor menţine linia şi se vor bucura de beneficiile consumului de alimente anti-cancer, fără a se simţi private de anumite mâncăruri.
Dulciurile pot face parte din dietă, cu condiţia înlocuirii untului sau margarinei cu ulei de măsline extravirgin şi a cel puţin jumătate din cantitatea de făină albă cu făină integrală.
Dieta este zilnică şi constă în:
Amidon: şase - şapte porţii, de preferat cereale integrale (o porţie poate fi o felie de pâine, o pită, o jumătate de covrig, 25 de grame de cereale pentru micul dejun, orez sau paste crude, 150 de grame de cartofi, trei ceşti de floricele fără ulei).
Legume: cel puţin patru porţii, de preferinţă gătite în ulei de măsline.
Grăsimi: patru - cinci porţii, dintre care cel puţin trei cu ulei de măsline (o porţie poate fi o lingură de ulei, două linguri de nuci sau seminţe de floarea soarelui, o lingură de unt de arahide, un sfert de avocado, 100 de grame de măsline fără sâmburi).
Fructe: trei porţii (o porţie poate fi un măr, 17 boabe de strugure, patru caise, o jumătate de banană, 13 cireşe, un kiwi şi jumătate, o nectarină, o portocală, o piersică, două prune, trei prune uscate, două linguri de stafide).
Lactate: două porţii (o porţie poate fi: 250 de mililitri de lapte smântânit - cu un conţinut de grăsime de maxim 0,1%, un ou, 25 de grame de brânză veche, 100 de grame de brânză proaspătă de vaci, 125 de mililitri de iaurt).
Carne: opţional, dar limitat la 340 de grame de carne de pui sau fructe de mare (două bucăţi de piept de pui sau fileuri de peşte) pe săptămână sau, lunar, 170 de grame de carne de pui sau fructe de mare pot fi înlocuite cu aceeaşi cantitate de carne de porc, vită sau miel.


Articole înrudite