22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tot ce trebuie să ştiţi despre centrala termică în apartament
Tot ce trebuie să ştiţi despre centrala termică în apartament

Nu mai este o noutate că tot mai mulţi gălăţeni renunţă la sistemul de termoficare centralizat în favoarea instalării centralelor de apartament. Şi în acest an oamenii continuă să taie cordonul care îi leagă de Apaterm, astfel încât la data de 19 august un număr de 2.230 de gălăţeni s-au deconectat de la sistemul public de încălzire, mai mulţi cu aproape 200 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Am avut şi cereri de rebranşare, 34 la număr până la această dată, mai puţini decât anul trecut cu 8” spune administratorul Apaterm, Adriana Stratulat.

Ciprian Cristian se numără printre gălăţenii care şi-au luat adio de la societatea publică de termoficare. „Am cumpărat împreună cu soţia un apartament cu 3 camere şi prima investiţie a fost centrala, pe care am achiziţionat-o cu 2.600 de lei. Au urmat cheltuielile de debranşare, aproximativ 400 de lei, proiectul de instalare a ţevilor - 800 de lei. Montajul ţevilor şi al centralei costă cam 2.000 de lei, plus investiţia în calorifere, robinete. Noi trebuie să luăm 6 calorifere. Vrem din aluminiu, că sunt mai trainice. Un calorifer costă cam 300 de lei. Chiar dacă centrala ne scutură de ceva bani la început, măcar ştim că vom avea căldură când vrem şi nu riscăm să stăm încotoşmănaţi în toiul iernii”, ne explică Ciprian.

Debranşarea

Pentru a renunţa la sistemul centralizat de termoficare trebuie să aveţi, în primul rând, acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală cât şi pe verticală, precum şi acordul scris al asociaţiei. Avizul de deconectare se obţine numai de la Apaterm, în urma înregistrării unei cereri. După câteva zile de la obţinerea unui număr de înregistrare, solicitantul trebuie să ridice referatul tehnic de specialitate şi adeverinţa. Urmează procesul de întocmire a dosarului, care trebuie să cuprindă dovada montării aparatului de măsurare individuală a debitului de gaze, documentaţia tehnică făcută de un proiectant autorizat şi dovada încălzirii apartamentului cu o sursă alternativă de producere a energiei termice (copie de pe factură şi chitanţă). Avizul este eliberat după plata taxelor de debranşare - 110 de lei avizul şi 250-300 de lei proiectul.

„În general, debranşarea o face personalul specializat de la Apaterm, dar în cazurile când proprietarul se grăbeşte sau programarea făcută de firmă este târzie, clienţii nemulţumiţi apelează la serviciile instalatorilor privaţi”, spune inginerul Alexandru Bălan.

Avize

Centrala termică se instalează după obţinerea proiectului de gaze făcut de o firmă autorizată pentru proiectarea şi execuţia instalaţiei de gaze naturale şi proiectul de instalare a centralei termice, eliberat de o firmă autorizată pentru montarea şi punerea în funcţiune a centralei termice.

Avizul pentru energia electrică este de asemenea necesar în momentul punerii în funcţiune a centralei termice. În proiectul de instalare a sistemului de încalzire se recomandă şi puterea termică a centralei termice. Abia după aceea puteţi începe să vă consultaţi asupra tipului de centrală potrivit pentru locuinţă.

Instalaţii conexe

Înainte de montarea propriu-zisă a centralei trebuie montate instalaţiile de pe traseele de distribuţie a agentului termic către calorifere şi cele ale apei calde menajere către robineţi.

„Există două tipuri de instalaţii de gaz, instalaţii pentru consumatorii noi şi instalaţii de extindere pentru consumatorii care au contorizare doar pentru maşina de gătit. Ca şi cost, instalarea se încadrează între 1.850 şi 2.050 de lei”, afirmă inginerul Bălan.

Pentru circulaţia apei se recomandă instalarea de calorifere noi, care oferă mai multă siguranţă şi o durată mai lungă de viaţă. Chiar dacă investiţia initială creşte, sunteţi siguri că nu există pericolul de a introduce în noua centrală depunerile din vechile calorifere.

Caloriferele pot fi alese dintr-o gamă variată, din oţel, aluminiu sau fontă, la dimensiuni care se potrivesc cel mai bine necesităţilor. Se recomandă echiparea fiecărui calorifer cu robineţi termostataţi şi aerisitoare automate, aceasta mărind gradul de confort prin asigurarea temperaturii dorite şi reducerea costurilor de exploatare.

Aveţi în vedere câteva aspect atunci când cumpăraţi caloriferele. Caloriferele din oţel au cel mai bun raport putere termică/preţ dintre toate categoriile, au inerţie termică scăzută şi distribuţie de căldură în camere într-un timp foarte scurt. Caloriferele din aluminiu au cel mai bun randament temic în instalaţiile cu centrale termice murale şi au o durată de funcţionare la aceiaşi parametri, mult mărită.

Alegerea şi montarea centralei termice

Consultanţa referitoare la centrală este oferită de firma care comercializează centrale termice. Unele dintre cele mai importante criterii în procesul cumpărării a unei centrale termice ar fi randamentul, consumul de combustibil, sistemul de informare şi diagnoza, care poate fi cu sau fără afişaj digital, confortul (debitul) de apă caldă menajeră, dimensiuni, design, preţ. Foarte importantă este şi siguranţa în exploatare, prin diverse funcţii: protecţie la îngheţ, evacuarea gazelor arse, lipsa de combustibil, antiblocare pompă de circulaţie, protecţie electrică, service garanţie şi post garanţie, automatizarea (termostat de cameră, regulator electronic).

„Centralele convenţionale pot fi achiziţionate cu preţuri cuprinse între 1.900 de lei şi 3.000 de lei”, ne informează inginerul Alexandru Bălan.

Un nou tip de centrală

Centrala termică în condensare este recomandată de specialişti în defavoarea uneia convenţionale în primul rând datorită eficienţei. O centrală cu condensare consumă mai puţin gaz decât o centrală tradiţională în orice tip de instalaţie: tradiţională cu radiatoare, prin pardoseală sau mixtă. Centrala poate obţine un consum mai redus de gaz de până la 25-30%.

Argumentele care recomandă centrala cu condensare sunt eficienţa ridicată, consumul redus de combustibil, durata de viaţă mai mare cu aproximativ 5 ani faţă de una tradiţională, protejarea mediului prin consumul mai scăzut de gaz. Acest tip de centrală este recomandat în special pentru încălzirea în pardoseală. Preţul de achiziţie ar fi un dezavantaj, centrala fiind mai scumpă cu cel puţin 500 de lei faţă de una convenţională. Cu toate acestea, în ţările din vestul Europei nu se mai montează centrale tradiţionale; ele nici nu mai există pe rafturile magazinelor.

„Am montat centrale în Belgia ani de zile, iar marii producători nici nu au în ofertă alte centrale în afara celor cu condensare. Eu sunt pentru o investiţie mai mare la început, pentru cumpărarea unei centrale pe condensare, iar consumul va fi sesizabil mai mic pentru toată viaţa”, spune un specialist în montarea centralelor de apartament.

Putere în funcţie de spaţiu

Puterea termică folosită la scară largă în cazul apartamentelor de bloc este în jurul a 24 de kilowaţi. „Majoritatea apartamentelor din Galaţi sunt sub minimul de pe piaţă. Cea mai mică centrală este cea de 24 de kilowaţi, indiferent de producător. Acoperă o suprafaţă de 400 de metri cubi aer, suprafaţă 160 de metri pătraţi cu o înălţime de 2,5 metri”, explică inginerul de instalaţii Alexandru Bălan.

Este important de ştiut că centrala va fi mai puţin solicitată dacă locuinţa are izolaţie termică.

Punerea în funcţiune a centralei termice

Operaţiunea este efectuată gratuit, întotdeauna de personal specializat şi autorizat. Această operaţiune presupune verificarea intregii instalaţii: proiectare, amplasament, montaj şi racordul corect. După această fază are loc verificarea primei aprinderi, adică verificarea „la cald”, măsurarea parametrilor de alimentare cu gaze şi apă, precum şi analiza parametrilor de funcţionare: verificarea presiunilor în circuite, analiza arderii şi a componenţei gazelor arse, verificarea elementelor de sigurantă ale centralei.

În cazul funcţionării în parametri, are loc autorizarea funcţionării centralei. Aceasta presupune şi validarea garanţiei centralei.

Atenţie! Funcţionarea centralei termice fără a parcurge etapa descrisă mai sus duce la pierderea garanţiei şi mai ales la acceptarea de riscuri grave în exploatare.

Siguranţa utilizării centralei termice şi beneficierea de garanţie se face doar respectând cu stricteţe un set de reguli: autorizarea de funcţionare a centralei termice se va face la prima punere în funcţiune şi periodic cel puţin o dată la 2 ani, furnizarea combustibilului se va face numai la centralele termice care îndeplinesc condiţiile de funcţionare în siguranţă şi care au verificarea tehnică periodică efectuată, furnizorul de gaze va sista livrarea combustibilului la utilizatorul final care nu face dovada autorizării de funcţionare sau a verificării tehnice periodice. Utilizatorul are obligaţia să supună centrala termică unor verificări tehnice periodice cel puţin o dată la 2 ani din momentul încetării garanţiei asigurate de vânzător.

La punerea în funcţiune a centralei termice este obligatorie prezenţa reprezentantului operatorului de distribuţie a gazelor naturale licenţiat şi a reprezentantului firmei autorizate în lucrări de execuţie pentru instalaţii de utilizare a gazelor naturale.

Din momentul punerii în funcţiune, ca utilizator, aveţi obligaţia să respectaţi câteva recomandări şi instrucţiuni. Respectaţi instrucţiunile de utilizare ale producătorului, care vă sunt special destinate, respectaţi instrucţiunile şi recomandările firmei autorizate care a efectuat lucrările de punere în funcţiune şi, după caz, de verificare tehnică periodică, iar în cazul constatării unui defect opriţi imediat aparatul în siguranţă şi anunţaţi un prestator de service autorizat. Repunerea în funcţiune este permisă numai după efectuarea remedierilor defectului de către un prestator de specialitate autorizat în acest sens.


Articole înrudite