23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sindicatele şi Puterea, trase de urechi de patronate
Sindicatele şi Puterea, trase de urechi de patronate
Preşedintele filialei locale a IMM-urilor, Marian Filimon, critică anumite doleanţe ale sindicatelor care au fost înaintate spre a fi soluţionate reprezentanţilor actualului guvern.
„Nu avem nimic împotriva sindicatelor, dar este total anormal ceea ce se întâmplă şi mai ales ce doresc confederaţiile sindicale, şi anume schimbarea rapidă a unor acte normative foarte importante şi cu impact asupra mediului de afaceri, şi aici este vorba de Codul Muncii, Lega dialogului social, Legea IMM-urilor. Cei aflaţi la putere ţintesc un anumit bazin care le-ar putea aduce voturi şi din acest motiv cred că le-au promis sindicatelor că vor modifica legile aşa cum doresc ele, ba mai mult organizaţiile sindicale vor să li se dea înapoi şi tot patrimoniul UGSR. Noi nu suntem de acord ca noi, patronii, să reţinem şi să virăm cotizaţia sindicală şi considerăm normal şi firesc ca acest lucru să fie făcut de sindicate. Actualii guvernanţi ar trebui să înţeleagă că legi cu un impact major nu pot fi schimbate rapid, aşa cum doresc sindicatele, iar noi, patronatele, nu suntem de acord cu restauraţia sindicală”, a declarat Marian Filimon, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
3,95 milioane de români ţin în spate întreaga ţară
Marian Filimon ne-a prezentat şi nişte date care ar trebui să fie considerate un semnal de alarmă pentru oricine: în România lucrează doar 3,95 milioane de persoane care produc valoare adăugată, din care circa 2,58 miloane lucrează la firmele mici şi mijlocii iar 1,27 milioane de persoane lucrează la firmele mari.
„În România sunt 616.672 întreprinderi mici şi mijlocii şi 1.594 de societăţi mari, cu peste 250 de salariaţi. Potrivit datelor nostre, în România există doar 3,9 milioane de persoane care lucrează în mediul privat şi produc valoare adăugată şi care efectiv asigură salariile celor 1,1 milioane de bugetari, pensiile a 5,5 milioane de pensionari, precum şi plata tuturor categoriilor de indemnizaţii sau alte drepturi, cum ar fi de şomaj. Situaţia ar trebui să dea de gândit. Din datele pe care le avem noi, gradul de sindicalizare e de circa 30%, fiind în jur de 750.000 de membri de sindicat, cei mai mulţi fiind bugetari sau cei care lucrează la companiile mari. În condiţiile în care numărul membrilor de sindicat este aproximativ egal cu cel al întreprinderilor mici şi mijlocii, este greu de înţeles de ce guvernul ar trebui să modifice nişte legi aşa cum vor sindicatele şi în cel mai scurt timp”, ne-a declarat Marian Filimon. Acesta susţine că nu este normal ca liderii de sindicat să facă politică, lucru care se întâmplă la ora actuală, ţinând cont de faptul că unii lideri au primit funcţii importante în ministere şi chiar în guvern.


Articole înrudite