26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-au reluat lucrările la Centura ocolitoare a Tecuciului
S-au reluat lucrările la Centura ocolitoare a Tecuciului

Deşi obiectivul ar fi trebuit să fie gata de cel puţin doi ani, abia s-au reluat lucrările la centura ocolitoare a municipiului Tecuci. "Avem, din păcate, experienţe triste cu această lucrare, dar cred că de data aceasta se va finaliza cu bine lucrarea", a spus primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel. 

Proiectului de construcţie a centurii ocolitoare a Tecuciului ar fi trebuit să fie gata în septembrie 2013, având în vedere termenul de execuţie de 540 de zile (18 luni) începând cu 11 martie 2012, când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a semnat contractul de lucrări cu câştigătorul licitaţiei – firma Sociedade De Construcoes Soares Da Costa SA. Potrivit contractului, lucrarea în valoare de peste 49 de milioane de lei era susţinută în proporţie de aproape 70% de Uniunea Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională), restul fiind finanţare de la bugetul de stat. Centura urma să fie amenajată pe o lungime de circa 7 km şi urma să aibă două pasaje peste calea ferată, zece podeţe şi trei intersecţii. Construcţia ocolitoare ar fi determinat reducerea  timpului traversării Tecuciului, dar şi reducerea numărului de accidente şi reducerea nivelului de poluare din municipiu.  

Totuşi, deşi, conform anunţului de atribuire a lucrării, realizarea centurii ocolitoare  a Tecuciului nu ar fi trebuit să fie subcontractată, în realitate Sociedade de Construcoes Soares da Costa SA a subcontractat lucrarea către SC Atlas SA. Aceasta din urmă nu a reuşit să se încadreze în termene, iar în iunie 2013 şi-a retras utilajele şi a încetat activitatea. Drept urmare, CNADNR a decis, în septembrie 2013, rezilierea contractului de execuţie a lucrărilor, din cauza nerespectării clauzelor contractuale şi termenelelor de execuţie.

Pe 22 august 2014, CNADR a anunţat o nouă licitaţie pentru continuarea lucrării, iar pe 16 mai 2015, compania a anunţat că a semnat contractul de atribuire a lucrării, de această dată câştigător fiind asocierea de firme SC Eurocogen Filialal Aninoasa SRL- ALEANDRI SPA – Pasquale ALO’ SRL (Ulmi, jud. Dâmboviţa), valoarea contractului fiind de 51,62 milioane lei (mai mică decât valoarea iniţială a constructului), în schimb a crescut gradul de finanţare nerabursabilă (de la 70% la 85%, finanţare acordată de Comisia Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Şi termenul de finalizare este mai mic, de la 18 luni, câte erau prevăzute iniţial, la 12 luni. Conform constructorului, deocamdată nu sunt restricţii de circulaţie, ele urmând să se impună abia anul viitor, în perioada mai-iunie, când centura se va racorda la cele două drumuri naţionale - DN 24 şi DN 25. Până atunci, nu se impun restricţii de circulaţie, însă există posibilitatea ca traficul să se desfăşoare cu dificultate în zonă.


Articole înrudite