23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu
Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat. Potrivit unui comunicat al Centrului pentru consiliere pentru fumători, riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu.
''Practic, într-o familie în care soţul fumează, soţia este expusă fumatului pasiv. Încă din anii '80 s-a demonstrat creşterea importantă a riscului de cancer pulmonar al soţiilor nefumătoare ai căror soţi fumează în casă. Mai mult, simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creşte riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Pe scurt, sunt dovezi certe că soţii nefumători suferă şi fizic ca urmare a faptului că partenerul de viaţă fumează. Vestea bună este că toate certurile provocate de fumat pot deveni amintire'', a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator program naţional ''Stop fumat''.
În anul 2011, fumătorii care s-au adresat programului ''Stop fumat'' au fost preponderent ''fumători unici în cuplu'', iar doar 30,6% dintre pacienţi au declarat că partenerul de viaţă fumează şi el.
Printre motivele menţionate de pacienţi pentru a renunţa la fumat se numără şi influenţa partenerului: 91% au indicat ''presiunea'' partenerului şi doar 5,4% dorinţa de a proteja partenerul.
Există însă diferenţe interesante între zonele ţării: dacă în sud, ''presiunea'' anturajului a fost indicată de peste 20% dintre cei care s-au adresat programului, în zona Prahova - Bucureşti s-a înregistrat cel mai mare procent al celor care au dorit să nu mai fumeze ''de grija partenerului'' (16%). Nu se poate trage o concluzie generală, aplicabilă la nivel naţional, totuşi rezultatele sunt interesante din perspectiva analizei cuplurilor, se arată în comunicat.
''Renunţarea la fumat înseamnă un proces de schimbare, iar primii paşi îi reprezintă descoperirea motivaţiilor şi definirea suportului dorit. O discuţie calmă, centrată pe obiective, va reuşi să reducă mecanismele defensive şi să iniţieze decizia de a renunţa la fumat. Descoperind 'de ce' partenerul are nevoie de ţigară puteţi avea mai multe indicii despre cum puteţi fi de ajutor. De asemenea, construiţi un mediu fără ţigări şi fără scrumiere, evitaţi oricare tentaţie: prieteni care fumează, locuri în care se fumează, aveţi răbdare şi oferiţi suport în perioada de sevraj (momente în care partenerul poate deveni iritabil, poate fi obosit, poate avea dificultăţi de concentrare), observaţi şi evidenţiaţi chiar şi cel mai mic beneficiu obţinut în urma lăsatului de fumat, sărbătoriţi triumful prin oferirea unei recompense: restaurantul preferat, un tratament la un centru de înfrumuseţare, mai multe momente de tandreţe. Abordaţi cu calm şi înţelegere momentele de nevoie biologică urgentă sau de recădere ocazională, amintindu-vă mereu că sunt trecătoare - dar victoria e permanentă'', a explicat dr. Lavinia Þilea, psiholog în programul naţional ''Stop fumat''.

Articole înrudite