23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muzeul de Istorie Galaţi găzduieşte până pe 21 noiembrie o expoziţie dedicată tehnicii origami (arta plierii hârtiei) şi quilling-ului (arta rulării hârtiei). Lucrările au fost realizate chiar de o angajată a Muzeului de Istorie, Daniela Radu, familiarizată cu expoziţiile şi cu publicul. Expoziţia temporară de la sediul Muzeului de Istorie din str. Mr. Iancu Fotea nr. 2 a fost realizată în şapte luni, autoarea mărturisind că nu a trecut nicio zi fără să nu lucreze ceva.
"Totul a început în urmă cu aproximativ şapte luni, când am văzut o expoziţie de origami, autorul fiind un copil de numai 12 ani. Chiar dacă erau piese simple, mi-au plăcut şi mi-am zis să încerc şi eu. Cu ajutorul internetului am făcut o lebădă. Nu ştiu de ce, dar e piesa cu care începe orice origamist. Apoi am continuat cu nişte flori de lotus. Le-am arătat colegelor de la serviciu, le-a văzut apoi şi domnul director Cristian Dragoş Căldăraru (n.r. - directorul Muzeului de Istorie Galaţi) şi atunci a venit şi propunerea de a deschide o expoziţie. Am zis DA şi am început să aloc din ce în ce mai mult timp acestei pasiuni. Cu cât realizam câte o piesă, cu atât dorinţa de a crea şi de a merge mai departe era tot mai mare. Am făcut la început piese simple, din module, apoi am încercat şi lucrări mai complexe. Am ajuns la un moment dat să creez obiectele din jurul meu. Tot ce mă înconjura mă inspira", îşi aminteşte Daniela Radu. "Aşa mi-a venit şi ideea de a realiza o floare în ghiveci (Crinul - creaţie proprie). Nu mi-am propus să urmez o temă anume, am lucrat toate modelele care mi s-au părut mai interesante şi mai colorate. Fiul meu de 12 ani m-a ajutat să împăturesc piesele de bază sau «triunghiurile», cum le numesc eu, necesare pentru obţinerea lucrărilor, dar şi-a pierdut destul de repede interesul pentru această artă. Timpul a trecut şi a venit momentul realizării expoziţiei şi al etalării pieselor. Atunci am constatat că o parte din obiecte le pot repartiza pe anotimpuri. Când am ajuns la vitrina dedicată toamnei, pe lângă fructe am zis să fac şi un ştiulete de porumb, tot creaţie proprie (n.r. - excepţional realizat). Încet, încet, am reuşit să le distribui pe toate astfel încât să existe o legătură între lucrări", ne povesteşte autoarea expoziţiei. Daniela Radu ne explică apoi, pe îndelete, ce îşi doreşte pe viitor, legat de această pasiune relativ recentă: "Pe lângă origami am făcut şi obiecte lucrate în tehnica quilling (arta rulării hârtiei). Mi-aş dori tare mult să itinerez această expoziţie, dar piesele sunt foarte fragile, multe dintre ele neavând nicio picătură de lipici. Muzeul de Istorie, locul în care îmi desfăşor activitatea de zi cu zi în calitate de gestionar custode, organizează ateliere de creaţie pentru copiii claselor I-IV şi nu numai, iniţierea făcându-se gratuit. Mesajul pe care vreau să-l transmit oamenilor, atât adulţilor, dar mai ales celor mici, este acela de a înlocui jocurile violente de pe internet cu acest hobby minunat, care, pe lângă faptul că este un remediu excelent de a combate plictiseala şi stările negative, are şi un caracter instructiv-educativ, dezvoltând creativitatea şi îndemânarea celor care îl practică".
Şi ar mai fi ceva de adăugat: dacă nu aţi ajuns încă la Muzeul de Istorie, trebuie să treceţi negreşit până pe 21 noiembrie. Veţi rămâne foarte încântaţi de minunăţiile pe care le veţi vedea acolo, realizate, surprinzător, numai din hârtie.


Articole înrudite