Ultimul segment de tablier ce asigură calea de rulare a podului suspendat peste Dunăre de la Brăila a fost montat. Este ultimul din cele 86 de segmente, fiecare având 250 de tone ca greutate. De acum urmează sudarea segmentelor de tablier şi asfaltarea. Podul va putea fi dat în folosinţă în decembrie 2022, dar nu va permite trafic pietonal sau de biciclişti, deşi în proiect aşa era prevăzut.
Cea mai mare investiţie în infrastructură din ultimii 30 de ani, în valoarea de 500 de milioane de euro, podul suspendat de la Brăila - Tulcea este pe ultima sută de metri. Astăzi, marţi, 28 iunie 2022, s-a montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier care asigură calea de rulare a podului. Este cel mai mare pod din Europa pe care constructorul japonez, din asocierea japoneză - italiană ce ridică podul, l-a realizat pe continent.
Totuşi, deşi în proiect erau pasarele de acces pietonale şi pentru biciclişti, acest lucru nu va fi posibil. O altă mențiune este că podul se va închide automat pe viscol sau alte condiţii meteo severe. În jurul lunii decembrie anul acesta, cam cu un an înainte de data iniţială avizată în contract, se va da drumul circulaţiei autovehiculelor pe pod, şi de mic, dar şi de mare tonaj.
„Podul, într-adevăr, este prevăzut cu posibilitatea tranzitării de către biciclişti şi pietoni. Pentru că podul este la o anumită înălţime, unde sunt curenţi de aer puternici, se recomandă, şi vom recomanda, evitarea acestei tranzitări, pentru că pune viaţa în pericol şi a bicicliştilor, dar şi a pietonilor. Podul nu va fi deschis tot timpul, el are sisteme automatizate şi, în situaţie de ceaţă, vânt puternic, podul se închide automat“, a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.
Podul este construit de o asociere de firme italiene şi japoneze şi se va numără printre primele 3 poduri din Europa ca deschidere centrală, având 1.120 de metri. Podul suspendat peste Dunăre va lega zona Brăila - Galaţi de Tulcea şi va face legătură între Moldova, Muntenia şi Dobrogea.
VEZI VIDEO mai jos! ↓