20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
OMS: Studiile privind virusul H5N1 vor rămâne deocamdată secrete
OMS: Studiile privind virusul H5N1 vor rămâne deocamdată secrete
Două studii în urma cărora cercetătorii au creat mutaţii ale virusului gripei aviare H5N1 capabile să genereze o pandemie vor fi date publicităţii, în cele din urmă, dar doar după ce responsabili din domeniul biosecurităţii vor face o evaluare a riscurilor, a indicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Reuters.
La reuniunea la nivel înalt la care au participat la Geneva experţi în virusul gripei şi responsabili ai SUA din sfera securităţii s-a ajuns la un acord de principiu ca aceste studii să fie făcute publice numai după o analiză profundă a riscurilor, a afirmat un purtător de cuvânt al OMS.
OMS a organizat reuniunea pentru a pune capăt diferendului dintre cercetătorii implicaţi în studiul virusului mutant şi Comitetul consultativ ştiinţific naţional pentru biosecuritate /NSABB/, care dorea o cenzurare a studiilor.
Experţii în biosecuritate se tem că formele mutante ale H5N1 obţinute independent de echipele de cercetare din Olanda şi din SUA ar putea „evada” sau ajunge pe mâini greşite şi folosite pentru a genera o pandemie mai gravă decât cea de gripă spaniolă din 1918-1919, despre care se consideră că a ucis aproape 40 de milioane de oameni.
„Este necesară o dezbatere exhaustivă cu privire la riscurile şi beneficiile cercetărilor în acest domeniu şi la riscurile pe care le presupune virusul în sine”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al OMS, Gregory Hartl.
Potrivit OMS, virusul gripei aviare H5N1 se transmite mai ales între păsări, şi foarte rar la om, dar atunci când se transmite la om, acesta este de 60% letal, motiv pentru care cercetările celor două echipe de oameni de ştiinţă au stârnit numeroase îngrijorări în cadrul comunităţii internaţionale.
Prima echipă de cercetare lucrează într-un laborator de la centrul medical universitar Erasmus din Rotterdam (Olanda). Ea a anunţat în luna septembrie că a creat o mutaţie a virusului gripei aviare care ar putea, pentru prima dată, să se transmită uşor între mamifere şi posibil între oameni. Cea de-a doua echipă se află la Universitatea din Wisconsin (nordul SUA).

Articole înrudite