Centrul de Comandă şi Control Aerian Deslocabil (DACCC) al NATO a relocat recent Radarul de Apărare Aeriană (DADR) LANZA LTR-25 şi personalul tehnic de sprijin de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, România.
Mutarea acestui radar performant vine în contextul în care, în ultimele luni, Rusia a intensificat atacurile la graniţa dintre România şi Ucraina, iar resturi de dronă ajungând pe teritoriul ţării noastre din ce în ce mai des.
„Această dislocare trebuie privită ca o măsură defensivă menită să consolideze protecţia naţiunii gazdă şi a aliatului nostru, România”, a declarat generalul Denny Traas, comandantul DACCC.
În următoarele luni, experţi în supraveghere şi control aerian din cadrul NATO îşi vor consolida eforturile în cadrul operaţiilor de supraveghere sporită pe flancul sud-estic.
DACCC a dobândit capacitatea operaţională iniţială a Radarului de Apărare Aeriană la 14 august, o măsură menită să sporească capacităţile de supraveghere de-a lungul frontierei României, în special pentru identificarea dispozitivelor cu un profil radar redus care se apropie de spaţiul aerian al NATO.
Radarele active mobile sunt extrem de eficiente şi oferă o protecţie în plus pe lângă platformele de comandă şi control aeropurtate şi statice pentru că îmbunătăţesc interoperabilitatea prin alianţe şi parteneriate şi întăresc pregătirea puterii aeriene şi spaţiale ale NATO.
Aşa cum se precizează în comunicat, această dislocare a radarului la Cataloi coincide şi cu dislocarea prin rotaţie a avioanelor de luptă ale NATO în România – în prezent cele spaniole, F-18 – la Baza Mihail Kogălniceanu, de unde decolează pentru misiuni de poliţie aeriană.
Sursă foto: NATO Allied Air Command
Citeşte şi Moscova, vizată de unul dintre cele mai puternice atacuri cu drone din istoria sa