19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Muzeele de istorie din Tecuci şi Galaţi continuă cercetările în situl arheologic de la Negrileşti
Muzeele de istorie din Tecuci şi Galaţi continuă cercetările în situl arheologic de la Negrileşti

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, continuă şi anul acesta cercetările preventive în situl arheologic de la Negrileşti.
Semnalat în anul 1981, de către arheologul tecucean Mircea Nicu, în urma unei săpături de salvare a fost constatată existenţa unei locuiri civile din perioada neoliticului timpuriu (cultura Starčevo-Criş), bronzul târziu (cultura Noua), perioada post romană (cultura Sântana de Mureş-Cerneahov), evul mediu timpuriu (cultura Dridu) şi secolul al XIX-lea.
Situl arheologic Negrileşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, la poziţia 57, cod Gl-I-s-B-02988, are o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp şi se află situat în curtea şcolii gimnaziale din sat.
Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a realizat, în cei 16 ani de când se desfăşoară cercetări arheologice preventive în sit, un număr de 16 unităţi de săpătură (secţiuni şi casete de dimensiuni variabile) din care au rezultat un număr foarte mare de fragmente ceramice, vase întregibile, unelte şi arme din os şi piatră, importante pentru studiul comunităţilor umane care au trăit în această zonă în perioada mileniului VI a. Chr. – sec. XIX.
Toate aceste descoperiri vin să ateste o locuire, aproape neîntreruptă, începând din epoca nouă a pietrei (neolitic) şi până în perioada contemporană.
Patrimoniul muzeului tecucean, în urma cercetărilor arheologice efectuate în acest sit, s-a îmbogăţit cu un număr de 178 piese (vase ceramice, unelte, arme din piatră şi os etc.), potrivit unui comunicat al muzeului de istorie tecucean.


Articole înrudite