Cele 20.000 de monede din Evul Mediu, descoperite săptămâna trecută la Tecuci, în judeţul Galaţi, în urma unor lucrări de racordare la apă şi canalizare, sunt imitaţii după monede suedeze şi ale Ducatului de Brandenburg şi au fost falsificate la Suceava, conform specialiştilor intervievaţi de Radio România Actualităţi. Monedele sunt din alamă, au circulat în Principatul Moldovei şi au fost realizate în bănăria de la Suceava, în vremea domnitorului Eustratie Dabija (1661-1665), relatează Monitorul de Suceava.
Directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, miercuri, că falsificarea banilor are o îndelungată tradiţie, îndeosebi în Evul Mediu şi că era făcută de ceea ce numim acum „autorităţi”. Doar că atunci când autoritatea statală falsifică moneda, procesul nu se mai numeşte „falsificare” sau fraudă, ci „intervenţie punctuală în economie”, spune directorul Ursu.
În judeţul Suceava s-au găsit monede medievale falsificate la Ceteatea de Scaun şi la Curtea Domnească, dar în cantităţi mici. Cele mai prolifice perioade pentru falsificare erau cele de conflicte armate, îndeosebi în secolul al XVII-lea, când domnitorii aveau nevoie de sume mari pentru plata cheltuielilor de război. Pe lângă falsificarea banilor la matriţă, o altă metodă era pilirea monedelor din aur ungureşti, scăzând astfel cantitatea de aur în raport cu valoarea monedei. „Noi, la Suceava, eram producători de monede falsificate. Moneda era din metal - aur, argint, aramă şi, în funcţie de perioadă, mergea un anumit tip. Ei bine, moldovenii reproduceau acea monedă care circula cel mai bine. De fapt, falsificarea există de când au apărut banii”, a subliniat Emil Ursu.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava!