23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lăcomia creşte odată cu avuţia şi statutul social
Lăcomia creşte odată cu avuţia şi statutul social
Persoanele provenite din clasele superioare au mai mult tendinţa să încalce regulile de circulaţie, să fure bomboane sau să mintă ca să se îmbogăţească mai mult - este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite şi Canada şi preluat de AFP.
Studiul, publicat luni în Revista Academiei Naţionale de Ştiinţe (PNAS), a fost realizat de cercetători de la Universitatea California din Berkeley şi Universitatea din Toronto, care au făcut câte şapte experimente diferite pe circa o sută de persoane pe test. Unul din experimente a arătat că proprietarii de maşini puternice şi scumpe sunt mai înclinaţi decât ceilalţi să comită infracţiuni la intersecţii şi să-i lase mai puţin pe pietoni să traverseze.
Un alt test, la jocul cu zaruri şi recompensă la final, a arătat că persoanele cu statut social superior aveau tendinţa mai mult să mintă în privinţa scorului realizat.
În cadrul unui interviu simulat de angajare, aceştia l-au minţit mai uşor pe cel care trebuia recrutat, omiţând să-i spună că postul propus urma să fie desfiinţat în curând. Când li s-a dat o cutie cu bomboane să o ducă copiilor dintr-o cameră alăturată, dar din care puteau lua şi ei, cei care proveneau din medii mai favorizate au luat mai multe decât ceilalţi.
„Urmărirea interesului personal este o motivaţie mai importantă pentru elită, iar lăcomia, care creşte odată cu avuţia şi statutul social, îi poate face pe unii să se comporte neadecvat”, au explicat autorii studiului.
Clasele superioare sunt mai independente şi, prin urmare, mai puţin preocupate de ceea ce se spune despre ele, adaugă ei. Persoanele mai înstărite au o mai precisă cultură a rezultatului şi o viziune mai bună asupra lăcomiei, lucru care le poate face „mai puţin preocupate de consecinţele actelor lor asupra celorlalţi”, încheie cercetătorii.


Articole înrudite