Anunţul că o pensionară de 66 de ani a născut gemeni a declanşat luni o vie polemică în Elveţia, numeroase comentarii pe internet denunţând „egoismul” mamei, relatează AFP.
„Ruşinos şi egoist”, „Ea nu s-a gândit la nimic, ginecologul s-a gândit la portofelul ei”, „Lucrul nu trebuie făcut numai pentru că se poate din punct de vedere tehnic; atunci, unde este bunul simţ?” - marea majoritate a mesajelor postate pe internet au fost ale unor internauţi scandalizaţi de naşterea gemenilor.
O ziaristă de la cotidianul Le Matin acuza „inconştienţa” şi „egoismul celei mai bătrâne mame din Elveţia”, adăugând că, atunci când vor fi adolescenţi, gemenii vor fi preocupaţi în principal să găsească un azil pentru mama lor, dacă va mai trăi până atunci.
Femeia, care locuieşte singură şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a născut acum două săptămâni gemeni, informează cotidianul SonntagsBlick. Informaţia a fost confirmată de spital, care n-a dat alte detalii. Ziarul arată că este cea mai vârstnică femeie care a născut vreodată în Elveţia şi că ea a mers în Ucraina să-şi aranjeze sarcina. În 2010, o elveţiancă de 64 de ani a născut o fetiţă.
Copiii s-au născut prin cezariană şi sunt încă sub observaţie la spital, ca şi mama de altfel. Intervievată de SonntagsBlick, proaspăta mamă a spus că este incredibil ce poate face medicina astăzi, adăugând că vrea să se bucure în linişte de acest fericit eveniment.
Implantarea de ovule fecundate in vitro este interzisă în Elveţia, de aceea femeia s-a dus în Ucraina, unde aceste proceduri sunt permise. În prezent, femeia, care a ales nume biblice pentru bebeluşi, Michael et Joshua, locuieşte într-un apartament cu patru camere, în localitatea Grusch (cantonul Grisons).
În localitatea în care trăieşte mama gemenilor, părerile sunt împărţite. „Este pur şi simplu egoism şi nu este deloc bine pentru copii”, a declarat o vecină în SonntagsBlick. Însă primarul adjunct nu are nimic împotrivă, spunând că „viitorul nostru sunt copiii şi este foarte bine că atât mama, cât şi copiii se simt bine”.
Potrivit doctorului Olivier Irion, medic şef la spitalul universitar din Geneva, „trebuie să acceptăm anumite limite ale naturii şi să păstrăm bunul simţ”. El consideră că tehnicile de fecundare in vitro trebuie aplicate femeilor mai tinere, care suferă de infertilitate sau de menopauză precoce.
În Ucraina nu există limită de vârstă şi clinicile specializate îşi fac reclamă pe internet. Pe aceste site-uri, clinicile publică mărturii ale unor cupluri venite din lumea întreagă să poată avea copii.