19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe Bulevardul Marea Unire - zona Faleza Dunării, în clădirea Camerei de Conturi, îşi desfăşoară activitatea Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului, având ca rază de competenţă judeţele Brăila, Galaţi şi Vrancea.
Printre altele, este de datoria noastră să prezentăm publicului din raza de competenţă acţiunile majore, de larg interes, desfăşurate de Avocatul Poporului la nivel naţional.
Astăzi ne propunem să prezentăm preocuparea Avocatului Poporului pentru realizarea în concret a dreptului la nivel de trai decent, consfinţit la art.47 din Constituţie, care generează o vastă şi complexă problematică, mai ales pe fondul crizei economice şi financiare pe care o traversăm. Pentru a contribui activ la eforturile de soluţionare a acestei problematici, Avocatul Poporului a întocmit un „Raport special privind pensia de invaliditate prevăzută de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, care a fost depus, în luna aprilie a. c., la Camera Deputaţilor, la Senat şi la Guvernul României, în vederea luării măsurilor corespunzătoare. Din acest raport, ale cărui cuprindere şi complexitate depăşesc cadrul prezentului articol, vom prezenta doar un fragment, dar care priveşte toate categoriile de pensionari, şi anume aspectele referitoare la unele dificultăţi privind stabilirea stagiului de cotizare.
Sesizările primite în cadrul activităţilor desfăşurate de instituţia Avocatul Poporului denotă existenţa, la nivel naţional, a unei nemulţumiri majore în ceea ce priveşte practica unitară a caselor de pensii de a cere persoanelor, pentru care nu există înregistrări pentru contribuţiile de asigurări sociale plătite, să procure ele însele actele doveditoare, care trebuie să respecte anumite rigori. Nemulţumirea este justificată de faptul că pentru obţinerea documentelor cerute sunt necesare demersuri oneroase, care rămân deseori fără rezultat.
Analiza situaţiilor de fapt sesizate, în contextul reglementărilor şi practicilor în domeniu, a pornit de la premisa că stagiul de cotizare şi contribuţiile de asigurări sociale au o importanţă deosebită pentru stabilirea drepturilor de pensie în sistemul nostru public de pensii, bazat pe principiul contibutivităţii. Potrivit prevederilor art.7 alin.(1), coroborat cu art.48 alin.(1) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stabilirea stagiului de cotizare şi determinarea punctajului lunar al asiguratului au la bază declaraţia nominală de asigurare care se completează şi se depune de către angajatori. Rezultă că inexistenţa înregistrărilor se produce din culpa şi din cauza iresponsabilităţii angajatorilor. Mai mult, există situaţii în care angajatorul a reţinut contribuţiile de asigurări sociale de la angajaţi, dar nu le-au virat la Trezoreria Statului, motiv pentru care aceste perioade nu se includ în stagiul de cotizare.  Practica autorităţilor administraţiei publice din domeniul pensiilor, de a cere solicitantului să prezinte acte doveditoare, care trebuie să respecte anumite rigori, pentru perioadele în care nu există înregistrări pentru contribuţiile de asigurări sociale plătite, este întemeiată pe prevederile art.10 alin.(3) şi (4) din Legea nr.263/2010, conform cărora, în situaţiile în care derularea raporturilor de muncă nu poate fi dovedită prin declaraţia nominală de asigurare, în vederea stabilirii stagiului de cotizare şi a punctajului anual, pot fi valorificate şi alte documente, întocmite în condiţiile legii, a căror prezentare cade în sarcina persoanei în cauză. Remarcăm că aceste prevederi legale operează ca o adevărată sancţiune pentru persoanele aflate în situaţia respectivă, ceea ce conduce la concluzia că Legea nr.263/2010 nu oferă protecţie celor care au contribuit la fondul de asigurări sociale şi care, fără nicio vină, nu pot dovedi aceste contribuţii, esenţiale pentru stabilirea drepturilor de pensie. Pentru a schimba acest regim juridic injust, Avocatul Poporului, în virtutea prerogativelor sale legale, a propus, în finalul raportului special, completarea art.10 din Legea nr.263/2010 cu 3 noi alineate, (5), (6) şi (7) având următorul conţinut:
„Alin. (5) În situaţia în care actele doveditoare procurate de persoana interesată cu privire la derularea raporturilor de muncă sau de serviciu nu sunt suficiente, acestea constituie un început de dovadă scrisă care poate fi completat cu o declaraţie pe propria răspundere a asiguratului pentru întreg stagiul de cotizare realizat.”
„Alin. (6) Fapta persoanei care, cu intenţie, depune declaraţie privind raporturile de muncă sau de serviciu derulate în cursul carierei sale profesionale şi reţinerea contribuţiei aferente de către angajator, care nu corespunde adevărului, constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal.”
„Alin. (7) Perioada în care asiguratului i s-a reţinut contribuţia de asigurări sociale, iar angajatorul nu şi-a achitat  contribuţia datorată în calitatea sa de contribuabil, se ia in calcul integral ca stagiu de cotizare.”
Faţă de cele prezentate, nu ne rămâne decât să aşteptăm reacţia autorităţilor sesizate prin raportul special.
Persoanele care se consideră lezate de autorităţile publice trebuie să ştie că Biroul teritorial Galaţi al instituţiei Avocatul Poporului este întotdeauna  în slujba cetăţeanului şi poate fi contactat telefonic la numărul 0236/32.00.10 şi pe e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; de asemenea, acordă audienţe de luni până joi, între orele 9 – 16, şi vineri, între orele 9 - 12.
Expert, Liviu Coman-Kund


Articole înrudite