07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un mecanism care permite obţinerea de informaţii obiective despre depresia psihică pe baza unor analize de sânge a fost descoperit de un grup de cercetători din cadrul departamentului de biochimie al Universităţii din Hiroshima. Descoperirea a fost făcută publică miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă şi pe site-ul universităţii, informează RIA Novosti.
Până acum, în tratarea depresiei medicii erau nevoiţi să evalueze starea pacientului exclusiv pe baza senzaţiilor subiective ale acestuia. Nu exista un mecanism care să permită determinarea stării bolnavului şi descoperirea bolii, asemănător celui care există în cazul unor boli precum diabetul zaharat sau presiunea arterială.
Grupul de cercetători niponi, în frunte cu profesorul Shigeto Yamawaki, a reuşit să descopere gena responsabilă pentru formarea proteinei BDNF - factor neurotrofic sintetizat de creier. Pentru experiment au fost recoltate analize de sânge de la două grupuri de oameni: sănătoşi şi care sufereau de depresie. S-a descoperit că la persoanele afectate de depresie reacţia chimică (metilare) ce se produce în respectiva genă are particularităţi bine conturate.
Anterior, oameni de ştiinţă din diverse colţuri ale lumii au stabilit o strânsă dependenţă între BDNF, necesar pentru dezvoltarea celulelor nervoase, şi îmbolnăvirea de depresie. Acum, cercetătorii niponi afirmă că au descoperit în premieră o proteină care ar putea deveni un marker elocvent al depresiei.
Depresia este considerată în Japonia o gravă problemă socială. Anual, în această ţară se sinucid peste 30.000 de oameni, dintre care 7.000 din cauza depresiei.


Articole înrudite