Patru proiecte privind insolvenţa persoanelor fizice există în acest moment, fără ca vreunul să fi avansat prea mult. Asociaţia Română a Băncilor le-a acceptat pe toate, însă cu obiecţii.
Asociaţia Română a Băncilor nu este împotriva unei legislaţii privind insolvenţa persoanelor fizice, cu condiţia să se asigure foarte bine cadrul legal şi procedural.
“În prezent sunt patru proiecte privind insolvenţa persoanelor fizice. Nu ne împotrivim ideii de a avea în România un astfel de act normativ pentru insolvenţa persoanelor fizice. Pentru asta, cadrul legal trebuie asigurat foarte bine şi cadrul procedural trebuie asigurat foarte bine. Noi am transmis de fiecare dată modificările noastre către iniţiatorii acestor proiecte. Trebuie ca ei să se concilieze şi să aibă un proiect comun, în care să ţină cont şi de propunerile noastre”, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB.
Gheţea mai spune că ar trebui să existe în piaţa românească un produs (credit ipotecar, n.r.) prin care băncile să se oprească cu executarea clienţilor la limita garanţiilor ipotecare aduse în contract, şi nu să îi urmărească pentru diferenţă, aşa cum se stipulează în aproape toate contractele de credit ipotecar.
715.705 români aveau, la finalul lunii octombrie, restanţe la bănci mai mari de 30 de zile. 4,5 milioane de persoane fizice au luat 7,5 milioane de credite.
Un proiect referitor la insolvenţa personală discutat în Parlament, în luna octombrie, prevede ca atunci când o persoană fizică acumulează datorii mai mari de 10.000 de euro către bănci sau diverse persoane fizice sau juridice, pe care nu le poate achita, să se declare în insolvenţă, iar acest lucru să se facă printr-o declaraţie pe propria răspundere. ARB anunţă că 20% din volumul creditelor acordate de bănci sunt restructurate şi că băncile încearcă întotdeauna să-şi ajute clienţii.