Sunetul de apel
Primul lucru la care trebuie să te gândeşti când vine vorba de telefonul tău mobil este sunetul de apel. Ce spune acesta despre tine? Că îţi place muzica rock, că ai cel mai nou hit de la radio, că eşti obsedat de jocuri sau tehnologie, că eşti o persoană romantică sau narcisistă, că preferi sunetul clasic al telefonului care sună? În cazul în care te simţi stânjenită în anumite locaţii (mijloace de transport în comun, birou, când îţi vizitezi familia etc.) de melodia care se activează automat când îţi sună telefonul, înseamnă că trebuie să alegi altceva.
Volumul soneriei
Volumul soneriei este o altă chestiune importantă. Din fericire, există mai multe profile pe care le poţi seta în funcţie de locaţia în care te afli. Personalizează profilurile care ţi se potrivesc (normal, birou, afară, silent) cu sonerii adecvate situaţiilor respective. Dacă nu ai răbdare să modifici setările la toate profilurile, ţine minte că există întotdeauna opţiunea "vibraţii". Foloseşte-o cu încredere când nu vrei să îţi sune telefonul.
Intimitatea
Într-un loc public, asigură-te că discuţia ta nu îi deranjează pe cei din jur. Conversaţiile private nu sunt niciodată potrivite când în preajmă sunt alţi oameni. Menţine o distanţă de cel puţin trei metri între tine şi cea mai apropiată persoană, oricât de încet ai vorbi, e posibil ca aceasta să audă detalii intime. Dacă este un dialog privat şi ai posibilitatea, ieşi din locul în care te aflii şi poţi continua liniştită. În cazul în care pur şi simplu nu poţi vorbi prea mult, sună persoana respectivă imediat ce ai posibilitatea să vorbeşti nestingherită. Cum tu nu vrei ca alţii să audă cum te cerţi cu iubitul la telefon sau cum începi să plângi, la fel nici alţii nu vor să îşi expună viaţa privată astfel. Deci nu trage cu urechea la conversaţiile altora, oricât de intrigant ar fi.
Limbajul
O altă regulă generală de bun simţ atrage atenţia asupra limbajului. Nu înjura, nu folosi cuvinte explicite, nu urla, nu bârfi, nu vorbi despre bani şi sex de faţă cu "martori".
Locaţia
În locaţiile care interzic folosirea telefonului mobil (cinema, teatru, bibliotecă, terenuri de sport, avion etc.), respectă regulile impuse. Închide-l înainte de un interviu, prezentare, şedinţă la birou. Se procedează la fel şi la înmormântări, nunţi şi oricare alte locuri unde liniştea este esenţială. La cinema, de exemplu, şi lumina ecranului poate deranja, aşa că nu verifica aplicaţia Facebook când eşti la film şi nu te angrena într-un război al sms-urilor. Oricât de excentrică ai fi, nu da telefoane din locaţii total nepotrivite. Baia este cel mai grăitor exemplu.
Volumul conversaţiei
Telefonul mobil nu este un megafon, deci nu este necesar să ţipi pentru a te face auzită. În plus, celularele au microfoane sensibile care captează chiar şi o voce mai discretă, în timp ce blochează sunetele de fundal.
Nervii
Când nu mai ai semnal sau baterie, obişnuieşte-te cu ideea. Nu rezolvi nimic dacă te cerţi cu aparatul "mort".
Momentul
Oamenii de lângă tine merită mai multă atenţie decât un telefon mobil, aşa că lasă-l deoparte când trebuie. Nu-l pune pe masă când eşti în oraş şi nu trage cu ochiul la notificările primite, în timpul unei conversaţii. Bunul simţ ne spune că nu este politicos să răspundem la telefon în timp ce vorbim cu o persoană care se află în faţa noastră. Poţi să respingi apelul şi să revii când ai posibilitatea. Dacă este ceva urgent, scuză-te în faţa interlocutorului şi răspunde. Când ştii că aştepţi un telefon important, anunţă dinainte persoana cu care eşti şi scuză-te în avans.
Hands-free
Dispozitivul "mâini libere" (hands-free) a fost creat cu un scop, deci foloseşte-l cu încredere. Căştile speciale sau dispozitivul bluetooth sunt perfecte pentru situaţiile în care nu îţi poţi folosi mâinile pentru a ţine telefonul mobil la ureche - la volan în special.
Dependenţa
Modelele de telefoane mobile de tip smartphone crează o dependenţă mai mare decât ai crede la prima vedere. Tentaţia de a verifica cele mai noi mesaje postate pe diverse site-uri de socializare (Facebook), căutarea diverselor informaţii pe internet, aplicaţiile de tip chat şi notificările de e-mail te pot face să îţi verifici obsesiv telefonul mobil. Deşi eşti tentată să-ţi "lipeşti" mâna de smartphone-ul tău, abţine-te să verifici telefonul la fiecare sunet. Verifică telefonul când ai timpul necesar şi nu întrerupe o conversaţie doar ca să vezi cine ţi-a dat "Like" la o poză pe Facebook sau dacă mai e cineva în aceeaşi locaţie ca tine pe foursquare. Sunetele pentru fiecare aplicaţie pot fi personalizate, aşa că vei ştii când primeşti un e-mail şi când cineva îţi scrie pe Whatsapp. Din fericire, socializarea "faţă în faţă" este şi va fi întotdeauna mai importantă decât cea virtuală.
Socializarea virtuală
Etichetarea persoanelor cu care eşti într-o locaţie pe diverse site-uri de socializare se va face doar cu acordul acestora. Nu posta pe contul tău că te afli la mall cu "X" fără ca acesta să ştie. O altă chestiune importantă este poza pe care o ai la profilul de pe Facebook. Smartphone-urile au opţiunea de a sincroniza automat contul de Facebook cu agenda de contacte din telefon. Dacă poza ta de profil este indecentă/ hilară, acest lucru va fi văzut de un alt posesor de smartphone cu care eşti atât prieten virtual, cât şi real.
Opţiunea „foto”
Pe cât posibil nu scoate telefonul mobil să faci poze la absolut orice. Sunt ipostaze când trebuie să îţi foloseşti doar memoria pentru a reţine anumite ipostaze. Şi nu face poze persoanelor străine, doar pentru propriul amuzament.