Banii lichizi, numerarul, reprezintă cea mai importantă bogăţie în momente de criză, precum cele pe care le traversam în aceste vremuri. Valoarea proprietăţilor imobiliare, case, terenuri, diferite construcţii, dar şi a altor bunuri, ca maşinile sau obiectele de artă, este destul de relativă, fiind supusă la fluctuaţii continue. Iar fluctuaţiile sunt, de cele mai multe ori, în sens negativ. Tocmai din acest motiv, cash-ul sau banii în numerar sunt cei mai importanţi în situaţii de acest gen. Asta e valabil chiar şi pentru edilii locali.
Econtext a realizat o analiză pentru a arăta câţi bani au preşedinţii de consilii judeţene în bănci, în conturi curente sau echivalente (inclusiv card), în depozite bancare sau în fonduri de investiţii, fonduri de pensii sau alte sisteme de acumulare. Pe scurt, e vorba de câţi bani au şefii consiliilor judeţene în conturi, care sunt economiile acestora. Bineînţeles, preşedinţii deţin şi alte proprietăţi, alte acţiuni, companii, obiecte de cult, primesc şi salarii, indemnizaţii etc... dar analiza se referă doar la banii cash din conturi.
În toată ţara, sunt 41 de preşedinţi de consilii judeţene (în top nu a fost inclus şeful Consiliului Municipal Bucureşti, motivul fiind lipsa datelor). Toate datele provin din declaraţiile de avere ale preşedinţilor de consilii judeţene.
În total, banii lichizi ai şefilor consiliilor judeţene se ridică la aproape 6 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că fiecare preşedinte are, în medie, puţin peste 145.000 de euro. Dar nu toţi au bani în conturi. Sau nu le-au declarat. Legea spune că trebuie declarate sumele din conturi şi depozite bancare, din fonduri de investiţii etc. dacă valoarea însumată a acestora depăşeşte 5.000 de euro.
Cu alte cuvinte, dacă adunăm banii din toate conturile şi ei nu depăşesc suma de 5.000 de euro, atunci nu trebuie incluşi în declaraţia de avere. Încă un lucru important: toate sumele sunt echivalate în euro.
Cine are şi cine nu are
Din cei 41 de preşedinţi, 27 au bani în conturi iar 14 nu au sau au mai puţin de 5.000 de euro şi nu i-au declarat. Printre cei 14 care nu se pot lăuda cu bani în conturi se află personaje cunoscute, precum Gheorghe Flutur sau Marian Oprişan.
Cei mai mulţi bani în conturi îi are Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. El are două depozite bancare, unul în valoare de 2.190.290 de euro, deschis în 2006, iar celălalt în valoare de 2.266.332 de dolari, deschis în 2010. Echivalând în euro, conturile lui Aristotel Căncescu însumează 3,87 milioane de euro.
Pe a doua poziţie se afla Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean din Constanţa. În euro, acesta are în conturi 738.758 de euro.
Practic, Aristotel Cancescu şi Nicusor Constantinescu au împreună 4,6 milioane de euro. Adică, trei sferturi din suma totală deţinută de preşedinţii de consilii judeţene.
Cele mai scăzute sume sunt deţinute de Dumitru Beianu (preşedinte CJ Giurgiu) şi Ion Cilea (preşedinte CJ Vâlcea). Aceştia au, fiecare, puţin peste 5.000 de euro.
Preşedintele CJ Galaţi are în conturi 14.942 euro
În privinţa actualului preşedinte al CJ Galaţi, Eugen Chebac, datele econtext arată că acesta ar avea în conturi 14.942 de euro, ceea ce îl plasează pe poziţia 20 în topul celor 41 de preşedinţi de consilii judeţene. Vă reamintim că Econtext a realizat recent şi un top al salariilor preşedinţilor consiliilor judeţene iar Eugen Chebac ocupa a cincea poziţie în top, cu un salariu lunar de 5.244 lei.