La finele săptămânii trecute, pe data de 24 februarie, sala de lectură a Bibliotecii Municipale „Ştefan Petică” Tecuci a găzduit întâlnirea dintre bibliotecarii comunelor din judeţul Galaţi, agenţii agricoli din cadrul primăriilor de comune şi reprezentantul APIA. Scopul acestei reuniuni a fost acela de a se pune la punct „strategia” privind completarea cererilor de finanţare de către fermieri, care sunt îndatoririle bibliotecarilor, dar şi care sunt paşii legali ce trebuie urmaţi de către fermieri, cu sprijinul bibliotecarilor comunali. La această întâlnire au luat parte Spiridon Dafinoiu, metodist în cadrul Bibliotecii „V.A.Urechia” Galaţi, responsabil de implementarea Proiectului Biblionet în teritoriu, Emilia Niţă, şeful Centrului Local APIA Tecuci, directorul Bibliotecii „Ştefan Petică” Tecuci, Manuela Cepraga, precum şi bibliotecari şi agenţi agricoli din comunele limitrofe municipiului Tecuci.
În deschiderea discuţiilor, Spiridon Dafinoiu a precizat: „Personalul bibliotecilor trebuie să pună la dispoziţia fermierilor calculatoare pentru a accesa fonduri. Deşi am avut întâlniri repetate, ţin să menţionez încă o dată ceea ce nu au voie să facă bibliotecarii, acest aspect fiindu-ne transmis în mod explicit de către şeful digitizării APIA. Deci, bibliotecarii nu trebuie să facă digitizarea parcelelor, nu trebuie să încadreze parcelele în funcţie de cultură”.
Emilia Niţă le-a reamintit celor prezenţi care sunt termenele până la care pot fi depuse cererile de finanţare, care este procentajul penalizărilor pentru cei ce nu au depus cererile în termene, precum şi datele limită de la care nu se mai primesc cereri de finanţare. Tot aceasta a punctat şi care sunt documentele care trebuie anexate cererii de finanţare: „Noi am trimis invitaţii în care sunt enumerate toate documentele care trebuie anexate, însă o serie de agricultori se prezintă la APIA cu plicul nedesfăcut. Din acest motiv ţin să repet care sunt documentele necesare a fi anexate: copie carte de identitate sau buletin de identitate, dovadă cont bancar extras de cont), actele de proprietate, iar pentru suprafeţe noi, adeverinţă de la Primărie. Proprietarii de păşuni sau cei ce utilizează păşunile - copia cardurilor de exploataţie a deţinătorilor de animale”.
Cei prezenţi au completat pas cu pas cererile de finanţare, sub directa îndrumare a şefei Centrului Local APIA Tecuci, Emilia Niţă, astfel încât să nu existe probleme în momentul în care fermierii solicită sprijinul bibliotecarilor comunali.