23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Asigurările sunt în trend, fie că vorbim de casă, maşină sau bunuri, aşa că de ce nu ar exista şi asigurare pentru bunurile partenerilor de viaţă chiar înaintea unei căsătorii? Ştim foarte bine că în cazul unui divorţ drepturile financiare şi bunurile deţinute de cuplu se împart la doi, în mod egal, dar pot exista şi situaţii când unul dintre parteneri cere mai mult în instanţă. Pentru situaţiile în care unul dintre parteneri ar ieşi din ecuaţie cu buza umflată şi cu buzunarele goale, există un act în care se stipulează concret cum se vor împărţi bunurile după separare. Contractul prenupţial poate fi făcut înaintea sau după oficializarea căsătoriei ori se pot aduce modificări în timpul mariajului. Se recomandă întocmirea contractului înaintea căsătoriei, pentru că atmosfera este una relaxată, deci felul în care se va face împărţeala, la nevoie, ar trebui să fie corect, deoarece deciziile se iau cu mintea limpede, neinfluenţată de furtunile unei eventuale despărţiri. Chiar dacă poate părea total lipsită de romantism, această decizie este una înţeleaptă, care îi protejează pe parteneri din punct de vedere financiar. Oricum nu scăpaţi de discuţia despre partea materială nici în ziua nunţii, când, la starea civilă, vi se va pune întrebarea despre regimul matrimonial, care poate fi comun sau de separaţie a bunurilor.

Dacă nu aţi adus în discuţie semnarea unui astfel de contract şi nunta se apropie, ar fi bine să anunţaţi partenerul despre dorinţa dumneavoastră cu ceva timp înainte. Nu este recomandat să-i aruncaţi sub nas un astfel act fără consultarea prealabilă. Plus că întocmirea contractului trebuie făcută după ce aţi făcut o vizită pe la avocat, pentru consultarea ambilor parteneri.

"Aplicabilitatea contractului prenupţial este aproape inexistentă, cel puţin în Galaţi. Nu am consiliat şi nici nu am auzit colegi care să fi oferit consliere pentru întocmirea acestui tip de convenţie", spune avocatul Ioana Dumitru.

Gălăţenii au apelat la acest tip de convenţie, dar într-un număr infim, doar 26 de cupluri au încheiat de la începutul anului un pact de împărţire a bunurilor. "E o procedură nouă şi de obicei durează câţiva ani buni până ajunge să fie practicată la scară mai mare", explică preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi, Bogdan Ciucă.

Contractul prenupţial a fost introdus în Codul Civil din luna octombrie a anului 2011 şi nu prea se bucură de succes, aşa cum se întâmplă în Statele Unite.


Articole înrudite