Rata mortalităţii infantile în judeţul Tulcea (14,8 la mia de copii născuţi vii) este de aproape trei ori mai mare faţă de media naţională (5,8 la mia de copii născuţi vii), motiv pentru care Organizaţia Salvaţi Copiii România demarează în regiune un amplu program de combatere a mortalităţii infantile atât prin dotarea cu aparatură medicală vitală a Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea, cât şi prin servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) dedicate mamelor, gravidelor, gravidelor minore şi copiilor până în 5 ani, în comunităţile vulnerabile.
Astfel, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea vor avea la dispoziţie un incubator, un analizor mobil de gaze sanguine cu 500 de cartuşe, patru seringi automate, două pulsoximetre, patru cântare, trei aspiratoare chirurgicale şi un sterilizator cu aer cald, în valoare totală de 35.000 de euro. În anul 2019, la maternitatea din Tulcea s-au născut 882 de copii, dintre care 97 de prematuri şi 61 de naşteri în rândul mamelor sub 18 ani. Anul trecut au avut loc 933 de naşteri, dintre care 107 naşteri premature şi 58 de naşteri în rândul minorelor.
Totodată, pentru a contribui la reducerea mortalităţii infantile din judeţul Tulcea, Organizaţia Salvaţi Copiii a decis să extindă programul Sănătatea mamei şi a copilului în zonele defavorizate din judeţ. Astfel, vor fi asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani, care vor primi suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială şi asistenţă pediatrică. Până în prezent, 56.000 de beneficiari (mame, gravide, copii 0-5 ani) au fost susţinuţi în cadrul programului, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Şi în judeţul Galaţi rata mortalităţii infantile este mai mare decât media naţională. Vorbim de 7,5 la mia de copii născuţi vii (vezi harta din galeria de imagini ↓).