20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alertă: Apa din Dunăre este contaminată cu o bacterie periculoasă!
Alertă: Apa din Dunăre este contaminată cu o bacterie periculoasă!

Autorităţile din judeţul Brăila sunt în alertă, după ce în apa brută captată din Dunăre a fost descoperită, miercuri seară, o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul "Clostridium Perfringens".
"Urmare a informării transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Brăila, cu privire la faptul că operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a constatat o fluctuaţie a valorilor înregistrate pentru indicatorul 'Clostridium Perfringens' în apa brută captată din fluviul Dunărea, la Staţia de Tratare Apă Potabilă Gropeni, prefectul judeţului, Iulian Timofei, a convocat pe 11 ianuarie, la ora 20,30, o şedinţă de lucru cu reprezentanţii conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila. Apa potabilă furnizată populaţiei a întrunit şi întruneşte parametrii de potabilitate, neexistând niciun risc pentru sănătatea populaţiei. Operatorul unic Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator 'Clostridium Perfringens' să nu apară în apa potabilă", se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Brăila.

WhatsApp Image 2023 01 12 at 10.09.26

În şedinţa convocată la nivelul Prefecturii Brăila (foto ↑) au fost stabilite şi principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populaţiei, care au fost transmise Unităţilor Administrativ Teritoriale riverane fluviului Dunărea.
Măsurile vizează: evitarea consumului de apă brută din fluviul Dunărea; evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Dunăre; în cazul apariţiei simptomelor specifice - diaree (la 6 - 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 - 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi recomandarea tratamentului optim.
De asemenea, Prefectura Brăila a transmis că, până la acest moment, nu au fost raportate cazuri cu simptomatologie specifică.
Începând cu data de 12 ianuarie, se va realiza monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieşirea din staţiile de tratare a apei din Gropeni şi Chiscani, notează Agerpres.


Articole înrudite