14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Volt România, primul partid progresist paneuropean din România
Volt România, primul partid progresist paneuropean din România

Volt, primul partid progresist paneuropean, finalizează 12 luni de proces judiciar şi prin decizia definitivă din 19 februarie a Curţii de Apel Bucureşti, intră pe scena politică românească cu dorinţa declarată de a schimba modul în care se face politică şi de a promova o agendă progresistă, pragmatică şi euro-federalistă şi ar putea deveni în scurt timp un concurent şi o alternativă la USR-PLUS.

Volt Europa a luat naştere ca răspuns la tendinţele antidemocratice, iliberale şi populiste care ameninţă valorile comune europene şi cărora facţiunile politice existente nu au reuşit să le ofere răspunsuri şi alternative credibile, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei Monitorul de Galaţi.

"Credem că doar o Europă care acţionează împreună poate rezolva provocările noastre comune. De aceea suntem încântaţi că Volt România este acum oficial un partid politic. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem Volt crescând în România şi mai mult. Vrem să felicităm pe toată lumea din România pentru această completare a peisajului politic. Nu în ultimul rând, mulţumim tuturor Volterilor din România care şi-au dedicat timp şi energie pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Reinier Van Lanschot, co-preşedinte Volt Europa.

Încă din 2017, Volt a fost reprezentată în România printr-un grup de iniţiativă alcătuit din cetăţeni români care locuiesc în ţară şi în afara ei, precum şi din cetăţeni străini care au ales să trăiască în România. Grupul s-a concentrat pe iniţiative cetăţeneşti, care au implicat comunităţile locale şi diaspora. În ianuarie 2020, mişcarea paneuropeană a trimis oficial cererea de înscriere în registrul partidelor politice către Tribunalul Bucureşti. Răspunsul a fost negativ în primă instanţă, justificat de o presupusă constituţionalitate incertă a caracterului transnaţional şi progresist al mişcării, însă Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate formaţiunii paneuropene în recurs şi a aprobat solicitarea de înfiinţare a partidului Volt România.

Practica sa politică este structurată de principiile democraţiei participative, implementată printr-o structură minimal-ierarhică şi facilitată de platforme de comunicare şi colaborare paneuropene. Tuturor membrilor li se garantează posibilitatea de a contribui semnificativ la luarea deciziilor indiferent de statut sau identitate. Viziunea noului partid politic este reflectată de cei şase piloni ai programului său politic: Statul inteligent, Renaşterea economică, Echitatea socială, Echilibrul global, Cetăţenia activă şi Reforma UE.


Articole înrudite