29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senator Marius Humelnicu: E rândul lui Iohannis să meargă la Bruxelles şi să explice cum şi-a făcut temele guvernul ”lui”
Senator Marius Humelnicu: E rândul lui Iohannis să meargă la Bruxelles şi să explice cum şi-a făcut temele guvernul ”lui”

Guvernul Cîţu a transmis, pe 31 mai 2021, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) la Comisia Europeană, pe data de 02 iunie, planul era, în sfârşit, făcut public. După doar după câteva zile, mai exact pe 04 iunie 2021, Comisia a şi transmis către Guvernul României observaţii de care s-a aflat numai după ce presa a publicat o parte din acest document.

”Niciun responsabil guvernamental nu a anunţat public că au fost primite pagini întregi de observaţii pe data de 04 iunie 2021. Ba mai mult de atât, la câteva zile după primirea documentului cu observaţiile de la Comisie, ministrul Ghinea, zis şi ”Zero Fonduri Europene”, făcea turul televiziunilor declarând că de data aceasta planul e foarte bun şi că PSD face scandal degeaba, deşi ştia foarte bine că ceea ce a spus PSD a fost confirmat de Comisia Europeană prin observaţiile transmise.. Ghinea minţea cu senitătatea omului cu mintea odihnită”, spune senatorul PSD, Marius Humelnicu.

Dintre observaţiile transmise de Comisia Europeană pot fi exemplificate costurile supraestimate şi nejustificate pentru proiectul sistemului european de management al traficului feroviar (comisia solicită şi un plan clar care să demonstreze că România va implementa acest sistem), nici pentru infrastructura socială nu sunt detaliate costurile, în schimb pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul pentru training-ul unei singure persoane este de 133.000 de euro, Comisia Europeană menţionând că „Pare cam excesiv”.

”Au fost la Bruxelles cu PNRR-ul, şi Ghinea, şi Cîţu. Au dat-o în bară amândoi. E rândul preşedintelui Iohannis să facă şi el acelaşi drum, poate se descurcă mai bine şi ştie el să explice rar şi apăsat cum şi-au făcut temele copiii de mingi din guvernul ”lui”. Iar parlamentarii gălăţeni PNL şi USR au acum o ultimă şansă să facă demersuri la colegii lor din guvern ca din cele 2 miliarde de euro alocaţi în PNRR pentru firmele de consultanţă, să rupă câteva sute de milioane şi pentru proiectele din Galaţi. Gălăţenii sunt minţiţi că judeţul nostru nu e prins în Plan pentru că administraţiile locale nu ar fi avut proiecte la cheie care să poată fi incluse în PNRR, dar nu au explicaţii pentru observaţiile CE cu privire la cheltuielile aberante pentru consultanţă sau cursuri de specializare de peste 100.000 de euro/persoană”, mai spune Marius Humelnicu.


Articole înrudite