25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senator Laura Georgescu: Guvernul desfiinţează corpul naţional de experţi în management educaţional pentru a favoriza numirile politice în şcoli
Senator Laura Georgescu: Guvernul desfiinţează corpul naţional de experţi în management educaţional pentru a favoriza numirile politice în şcoli

Guvernul intenţionează să modifice Legea Educaţiei Naţionale prin ordonanţă de urgenţă astfel încât numirea inspectorilor şcolari şi a directorilor unităţilor de învăţământ să poată fi făcută fără îndeplinirea condiţiei de a fi membri în corpul naţional al experţilor în management educaţional.
Această condiţie de ocupare a unei funcţii de conducere în sistemul de învăţământ a fost instituită tocmai pentru a se evita numirile politice sau pe orice alte criterii care nu au în vedere performanţa profesională în învăţământul preuniversitar.
„Guvernul actual va elimina astfel criteriul de profesionalism în managementul educaţional printr-o simplă ordonanţă de urgenţă şi va lăsa sistemul de învăţământ preuniversitar la cheremul politicienilor”, a declarat senator Laura Georgescu.
Prin abrogarea art. 246 din Legea Educaţiei Naţionale, aşa cum prevede proiectul ordonanţei de urgenţă, Guvernul desfiinţează corpul naţional de experţi în management educaţional pentru a favoriza numirile politice în funcţiile de conducere din învăţământul preuniversitar.
„Corpul experţilor în management educaţional a fost înfiinţat în 2011, iar pentru a obţine statutul de membru cadrele didactice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii precum: să fi absolvit programe de formare în domeniul managementului educaţional, să aibă experienţă managerială, să dovedească că au performanţe deosebite în inovarea didactică/managerială, dar şi un portofoliu al participărilor la proiecte educaţionale. Potrivit modificărilor legislative propuse de actualul Guvern, funcţiile de conducere din inspectoratele şcolare, din cadrul caselor corpului didactic, de director şi director adjunct la unităţile de învăţământ preuniversitar vor putea fi ocupate prin concurs de către cadre didactice titulare în învăţământ, cu diplomă de licenţă, iar metodologia de organizare a concursului va fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, fără ca vreun criteriu de expertiză şi profesionalism să mai fie prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale”, a afirmat Laura Georgescu.
„Legea Educaţiei va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă pentru a se crea pârghiile necesare ca experţii cu pregătire multidisciplinară în domeniul managementului educaţional să fie daţi la o parte de un Guvern care nu pune preţ pe profesionalism, ci doar pe interese politice care vor şubrezi şi mai mult şcoala românească şi aşa profund afectată de deciziile imature şi neprofesioniste luate în perioada pandemiei”, a afirmat senatorul PSD, Laura Georgescu.


Articole înrudite