29 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii ar prefera ca viitorul preşedinte să fie mai degrabă pro-occidental (sondaj INSCOP)
Românii ar prefera ca viitorul preşedinte să fie mai degrabă pro-occidental (sondaj INSCOP)

Peste 67% dintre români ar prefera ca viitorul preşedinte al ţării să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, reiese dintr-un sondaj de opinie INSCOP realizat în perioada 11-18 octombrie.
Totodată, peste 70% dintre intervievaţi declară că ar prefera mai degrabă un candidat cu experienţă, iar 44,5% dintre participanţii la sondaj ar prefera ca viitorul preşedinte să fie mai degrabă cineva independent de partide, potrivit Inscop Research.
"Marea majoritate a românilor declară că şi-ar dori un preşedinte pro-occidental şi cu experienţă. În ceea ce priveşte relaţia cu partidele politice, românii sunt împărţiţi în două tabere relativ egale, jumătate declarând că preferă un preşedinte independent de partide, iar cealaltă că preferă ca preşedinte reprezentantul unui partid. Opţiunile generice ale românilor care definesc reperele principale ale profilului preşedintelui sunt relevante mai ales pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ele pot avea o influenţă şi asupra opţiunilor de tur întâi doar în măsura în care va deveni relevantă o dezbatere despre profilul dezirabil al preşedintelui", a precizat directorul INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Conform datelor sondajului, 67,5% dintre români ar prefera ca viitorul preşedinte să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17,1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3,9% spun că acest aspect nu contează, iar 11,5% nu ştiu sau nu răspund.
Ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special: votanţii lui Mircea Geoană şi ai Elenei Lasconi, votanţii USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare. Ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental mai ales: votanţii lui George Simion, votanţii AUR, cei cu educaţie primară şi utilizatorii de TikTok.
Totodată, 70,6% dintre cei intervievaţi declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experienţă, iar 24,5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3,7% spun că acest aspect nu contează, iar 1,2% nu ştiu sau nu răspund.
Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie cineva mai tânăr în special: votanţii Elenei Lasconi şi ai lui George Simion, votanţii USR şi ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani. Votanţii lui Marcel Ciolacu şi ai lui Mircea Geoană, votanţii PNL şi ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporţie mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experienţă.
44,5% dintre participanţii la sondaj ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide. 41,9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcţie în stat. 7,1% spun că acest aspect nu contează, iar 6,5% nu ştiu sau nu răspund.
Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie cineva independent de partide în special: votanţii lui Mircea Geoană, persoanele cu studii superioare, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la privat. Ar prefera ca viitorul preşedinte al României să fie mai degrabă reprezentantul unui partid politic mai ales: votanţii lui Marcel Ciolacu, votanţii PSD şi ai PNL, persoanele de peste 60 de ani, angajaţii la stat.
Sondajul de opinie a fost realizat la comanda cotidianului 'Libertatea', prin metoda CATI, volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95%, la un grad de încredere de 95%, notează Agerpres.


Articole înrudite