20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Propunere: "Istoria comunismului în România" să devină disciplină obligatorie pentru liceu
Propunere: "Istoria comunismului în România" să devină disciplină obligatorie pentru liceu
Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, a propus, sâmbătă, în cadrul Forumului Educației, ca "Istoria comunismului în România" să devină disciplină obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educației.
"Astăzi, mai mult ca niciodată, în contextul invaziei Rusiei, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în țările NATO, (...) consider că studierea de către elevi a comunismului românesc, ca disciplină separată față de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este obligatorie. După 32 de ani de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea și falsul au fost fundamentele de bază ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la menținerea puterii elitelor comuniste și a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie să înceapă un proces amplu de a educa pe cei născuți după postcomunism despre istoria regimului totalitar. Această educație va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, narațiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democrație. Ori istoria europeană care are nevoie astăzi de o narațiune și care lipsește cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist", a declarat Alexandru Muraru, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentantul special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei a subliniat faptul că "Istoria comunismului în România", ca disciplină obligatorie, reprezintă cea mai adevărată și profundă condamnare a comunismului, a crimelor și abuzurilor sale.
"Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercării Rusiei de a rescrie istoria în contextul războiului din Ucraina. Educația este cea mai eficientă armă împotriva falselor narațiuni. La 30 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. Este cea mai mare cifră din ultimii ani și arată amploarea revalorizării comunismului. Și este evident și cel mai mare neadevăr, România de astăzi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparată cu trecutul său total totalitar, cu închisori și crime. (...) Noi nu pregătim doar oameni pentru piața muncii, ci vrem să pregătim viitori buni cetățeni într-o democrație, care să facă imposibilă în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educația este singurul antidot la ignoranță, totalitarism, antisemitism și xenofobie", a subliniat el.
Forumul Educației a avut loc la Iași, în prezența ministrului Sorin Cîmpeanu. (sursa Agerpres)

Articole înrudite