23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiect respins, dar cu amendamente adoptate, la Judeţ
Proiect respins, dar cu amendamente adoptate, la Judeţ
20 de consilieri judeţeni s-au reunit în şedinţa extraordinară de ieri, convocată de consilierii USL. Printre absenţi: preşedintele CJ, vicepreşedinţii, grupul consilierilor PDL şi chiar câţiva consilieri USL.
Şedinţa extraordinară fusese convocată fără consultarea preşedintelui CJ, iar Eugen Chebac lipsea. Purtătorul de cuvânt al CJ, Daniel Mihalaşcu, ne-a oferit explicaţii: „Deplasarea pe care domnul preşedinte Eugen Chebac o efectuează încă de ieri (miercuri - n.r.) în Republica Moldova face parte dintr-un program stabilit anterior convocării şedinţei extraordinare, calendarul deplasării fiind parte integrantă a unui proiect transfrontalier. Domnul preşedinte efectuează deplasarea în calitatea sa de preşedinte al Euroregiunii Dunărea de Jos, dar şi de manager al proiectului, în cadrul căruia efectuează această deplasare alături de personal din cadrul Consiliului Judeţului”.
Viorica Sandu (PSD) a propus ca Nicolae Bacalbaşa să conducă şedinţa, dată fiind absenţa preşedintelui şi a celor doi vicepreşedinţi. Consilierii USL prezenţi la şedinţă au desemnat un consilier PC pentru comisia de validare a voturilor, care avea să îl suplinească pe democrat-liberalul Silviu Burluc, absent. Cel ales, Adrian Cuţitaru, ne-a promis că va număra corect, nu ca la alba-neagra, şi a contorizat voturile împreună cu liberalul Emil Ţuicu şi social-democratul Dorin Butunoiu. Cei 20 de consilieri prezenţi au votat pentru conducerea şedinţei de către Bacalbaşa. Acesta, extrem de satisfăcut, şi-a schimbat din nou locul, aşezându-se pe scaunul de unde, de obicei, conduce şedinţele Eugen Chebac. O altă faţă care strălucea de satisfacţie era cea a consilierului Dorin Butunoiu. Viorica Sandu era încruntată, iar majoritatea restul liniştiţi finalizarea şedinţei-simulacru.
Apoi au purces efectiv la treabă, pentru votul celor două proiecte aflate pe ordinea de zi: rectificarea bugetară şi alocarea a 700.000 de lei, corespunzătoare capitolului alocat culturii şi cultelor, exclusiv bisericilor. Pe ultimul l-au votat, în unanimitate, toţi cei 20 de conilieri judeţeni. Pentru primul au respins forma iniţială şi au votat pentru cele două amendamente propuse de ei, respectiv fondurile alocate de Guvern pentru deszăpezire localităţilor afectate, precum şi suma de 100.000 de lei din fondul de rezervă al CJ, sumă oferită de către CJ Iaşi judeţului nostru, tot pentru căderile de zăpadă. Cele două amendamente îi au ca iniţiatori pe Tania Bogdan (PNL), Viorica Sandu (PSD), Eugen Durbacă (PC), Dorin Butunoiu (PSD), Nicuşor Ursu (PNL), iar forma iniţială a proiectului, respinsă de către consilieri, îl are iniţiator pe Eugen Chebac, care nu era prezent la şedinţă. În plus, nu au fost prezentate detalii legate de modul repartizării acestor sume. Situaţia este destul de stranie, nefiind adoptat proiectul în sine, dar fiind trecute amendamentele. Este ca şi cum am anula fundaţia şi parterul unei clădiri dar am păstra etajele. Cu siguranţă, în perioada următoare, chestiunea va fi analizată de serviciul juridic din cadrul Prefecturii.
Până atunci, consilierii USL au mai smuls câteva momente în prim planul mediatic, că doar vin alegerile şi trebuie să se proţăpească tot mai des în faţa camerelor de luat vederi şi în paginile ziarelor.


Articole înrudite