22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PNL Galaţi, dezastru la alegerile locale, atât în Galaţi, cât şi la nivel naţional. Demisii şi acuzaţii de sabotaj
PNL Galaţi, dezastru la alegerile locale, atât în Galaţi, cât şi la nivel naţional. Demisii şi acuzaţii de sabotaj

Rezultatele alegerilor locale din 9 iunie 2024 au schimbat ierarhia politică în judeţul Galaţi. Dacă PSD a câştigat tot ce s-a putut în plan local şi s-a situat pe locul 1 la nivel naţional, mai mult de atât, candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi la Primăria municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, au avut şi ei scoruri care îi situează în top, la polul opus, PNL Galaţi, care până acum era considerat al doilea partid, ca importanţă şi rezultate, a ajuns să fie întrecut - de exemplu, la nivelul municipiului Galaţi - de unul dintre partidele locale!

Este uimitor cum un partid istoric, de calibrul PNL, a ajuns ca pentru Consiliul Local Galaţi să i se înjumătăţească mandatele, căci PNL a obţinut cu jumătate mai puţine voturi faţă de 2020. Astfel, în 2020, PNL obţinea peste 14.000 de voturi care i-au asigurat 6 mandate de consilieri, pe când acum a obţinut puţin peste 7.000 de voturi ceea ce înseamna cel mai probabil 3 fotolii de consilier local. Mai multe voturi decât PNL Galaţi a obţinut formaţiunea locală PACT pentru Galaţi precum şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Ca urmare a rezultatelor dezastruoase, prim-vicepreşedintele PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu, şi-a dat demisia astăzi.

La nivel naţional, PNL Galaţi a obţinut cel mai prost procent politic din toate judeţele (cu excepţia judeţelor Covasna şi Harghita), adică 18%. Şi acest procent se datorează în special Tecuciului şi a câtorva comune în care primarii liberali în funcţie au reuşit să obţină noi mandate. Şi aici este o problemă, căci în 2020, PNL reuşea să aibă 17 primari liberali, iar acum sunt doar 12.

Am încercat să obţinem o declaraţie din partea preşedintelui PNL Galaţi, George Stângă, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Am reuşit însă să obţinem o declaraţie din partea vicepreşedintelui PNL la nivel naţional, Cristian Dima, venit în PNL cu întreaga echipă ALDE Galaţi ca urmare a fuziunii cu PNL.

În ultimele luni, am finalizat fuziunea prin absorbţie a ALDE cu PNL, un proces început cu peste un an în urmă. PNL Galaţi a fost privilegiat prin faptul că, pe lângă membrii ALDE, a primit şi o parte din organizaţia PMP. Conform declaraţiilor domnului George Stângă, PMP a adus o contribuţie de 500 de membri. ALDE Galaţi a contribuit cu aproximativ 11.000 de membri şi susţinători. Această bază de date conform protocolului de fuziune a fost înmânată PNL-ului local, considerabil întărit prin această fuziune, fac precizarea, în cea mai defavorabilă situaţie, ALDE Galaţi nu a scăzut niciodată sub 11.500 de voturi. Dar, din nefericire, mulţi membri şi organizaţii ALDE au fost sabotaţi şi ignoraţi.

Astăzi, marea mea îngrijorare se împarte în două aspecte esenţiale: unde se afla PNL Galaţi, ca nivel de încredere în rândul populaţiei, înainte de fuziune şi, mai important acum, ce eforturi trebuie să depunem pentru a recâştiga încrederea gălăţenilor. Situaţia actuală reprezintă cea mai gravă pedeapsă politică posibilă pentru un partid istoric într-un judeţ atât de important.

În Galaţi, marele avantaj al fuziunii ar fi trebuit să fie contribuţia noastră în localităţile unde PNL-ul nu deţinea supremaţia legislativă. În localităţile unde PNL-ul este consacrat, apreciat de cetăţeni şi cu rezultate constant valoroase, cu primari merituoşi PNL, ALDE nu avea o prezenţă organizatorică semnificativă, iar acolo unde au fost, am oferit susţinere.

Ca şi concluzie, pot spune că am putut ajuta doar acolo unde ni s-a permis accesul, iar această limitare alături de alte grave să le spun erori, au ajuns se se regăsească în rezultatele de pe 9 iunie. Felicit, şi mulţumesc primarilor care au reuşit să performeze chiar şi în aceste condiţii, felicit candidaţii şi organizaţiile care au luptat pentru a se impune în comunităţile lor şi  care au contribuit semnificativ la creşterea mediei rezultatului. Noi am revenit în PNL cu o bună parte dintre liberalii plecaţi şi cred că este necesară o bună mobilizare din partea tuturor liberalilor pentru a recâştiga respectul gălăţenilor. Ne aşteaptă multă muncă pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor şi în promovarea valorilor liberale”, a declarat vicepreşedintele PNL, Cristian Dima.


Articole înrudite