18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conservatorul Bogdan Ciucă a admis că la Galaţi situaţia candidaturilor este atât de încâlcită încât alegerile ar putea genera conflicte dure în arena politică. Deputatul a refuzat însă să se pronunţe dacă va susţine candidaturile USL sau pe Eugen Durbacă, în condiţiile în care acesta va concura împotriva candidatului USL pentru fotoliul de primar al Galaţiului. Ciucă admite că fiecare dintre potenţialii candidaţi ai partidelor componente care şi-au manifestat intenţia de a intra în cursa alegerilor locale pentru primăria urbei sau pentru conducerea judeţului deţin propriile „felii” importante de electorat gălăţean, şi ar fi „păcat” ca toţi aceşti susţinători să îşi unească forţele contra USL, căci balanţa se va înclina, în ciuda convingerilor susţinute de Dobre cum că USL va câştiga indiferent cu cine va candida.
Ciucă a declarat: „Important pentru noi, USL, e să ieşim cu cartea câştigătoare, nu ştiu dacă trebuia stabilită cartea câştigătoare acum sau ar fi trebuit să o stabilim cu două-trei luni înainte de debutul campaniei electorale. (…) Apelul meu către toate cele trei partide ale USL de la Galaţi este că va trebui să găsim formula să cuplăm toate cele trei motoare USL de la Galaţi pentru că s-ar putea să ne trezim cu o sumedenie de candidaţi independenţi şi USL-ul să nu mai aibă motoare. Mă refer la orice candidat”.
Declaraţiile lui Ciucă au venit după ce Eugen Durbacă îşi anunţase recent intenţia de a rămâne în cursa pentru primăria urbei, indiferent dacă este sau nu candidatul USL, candidatura din afara uniunii lui Durbacă însemnând pierderea unui „motor”. Cursa pentru primărie şi alegerea unuia dintre cei trei candidaţi potenţiali USL (Marius Stan, Nicuşor Ciumacenco, Eugen Durbacă) nu a generat doar burzuluirea unuia dintre „motoare”, căci pe lângă avertismentele lui Durbacă se adaugă şi conflictele dintre liberalul desemnat candidat din partea USL, liberalul Marius Stan, şi actualul viceprimar care îşi menţine intenţia de a candida, pesedistul Nicuşor Ciumacenco.
Soluţia lui Ciucă este ca după ce se vor calma spiritele, cei trei lideri PSD, PCL şi PC să tranşeze situaţia astfel încât să fie mulţumită toată lumea. Ciucă a declarat: „La Galaţi avem trei partide puternice, cu personalităţi puternice, iar din ele au fost aleşi doar doi candidaţi. Este firesc să fie strategii, discuţii, nemulţumiri, dar sunt convins că lucrurile se vor calma. Dar va trebui ca domnii Durbacă, Dobre şi Nica să stea la aceeaşi masă şi să discute pentru un randament maxim la alegeri. Dacă vom avea trei partide cu  şapte proiecte, va fi o problemă. Eugen Durbacă a declarat că doreşte să candideze la Primărie, cum îşi mai doresc unii din PSD sau PNL. Mai este mult până la anul, nu ştim nici în ce formulă vor fi alegerile locale, probabil se vor mai face şi sondaje. Azi avem un candidat la Primărie, Marius Stan. Să vedem dacă PNL îl va susţine până la capăt.”
Iar la nivelul judeţului conflictul candidaturilor dintre membrii aceluiaşi partid nu deranjează conducerea partidului, Nica declarând unor jurnalişti că nu este interesat de candidatura lui Chebac, ci s-a străduit să îl impună în continuare pe Bacalbaşa. Acesta, la rândul său, declară aşa, pe la colţuri, că se poate retrage oricând, însă nu i-a cerut nimeni. PSD-ul pare să nu aibă frisoane legate nici măcar de plecarea unor „motoare” interne, care ar putea genera şi eventuale fisuri sau chiar dezertări din partid, aşa că deocamdată apelul lui Ciucă nu poate rezona prea mult la PSD.
Dacă cei trei lideri ai partidelor se vor aşeza totuşi la un moment dat la masa discuţiilor, candidaţii vor fi din nou stabiliţi tot de o mână de oameni, iar gălăţenilor le va fi alimentată nemulţumirea pentru că nu au putut să îl voteze pe candidatul pe care ştiau că partidul X îl va arunca în cursă. Însă intenţiile maselor nu coincid cu cele ale decidenţilor, iar în aceste vremuri politicienii ating cote tot mai înalte ale aroganţei faţă de electorat, pe care nici măcar nu se mai străduie atât de tare să le mascheze, ca în trecut.
Ciucă a mai admis că deşi la nivel naţional USL iese în câştig, în plan local „unirea” celor trei partide a adus pierderi pentru fiecare dintre componente.
În fiecare partid există nuclee dure de susţinători care nu pot uita că ani de zile s-au bătut pe toate planurile cu cei din partidele cu care acum ar trebui să se pupe şi să se aşeze la aceeaşi masă. Aşa că la Galaţi USL-aşii au şanse mari să piardă pe propria mână.


Articole înrudite